minte9
LearnRememberCatarare simultana

Urcarea concomitenta poate economisi foarte mult timp. Recomandata doar cataratori experimentati, facuta incorect, metoda e foarte riscanta.

Cand, unde

Iarna pe teren usor, atunci cand nu este nevoie de ambele maini pentru inaintare. In zonele expuse unde o alunecare se poate transforma foarte repede intr-o cadere.

Coarda

E mai rapid sa scurtezi coarda si sa mergi concomitent (10-12 m intre parteneri) Varianta dezlegat, strans coarda, apoi legat la loc, e consumatoare de timp.

2-3 metri

Se strange coarda in bucle mici in mana distanta intre parteneri sa fie 2-3 m. O dezechilibrare usoara poate fi astfel oprita din fasa.

Protectii

Sunt necesare atunci cand terenul usor devine mai expus. Ambii cataratori au incredere unul in celalalt si o cadere este destul de improbabila.

3 protectii minim

Pe masura ce secundul scoate o protectie, capul de coarda plaseaza alta. Ambii cataratorii trebuie sa catere cu aceiasi viteza a.i. coarda sa fie mereu intinsa.

Regrupari

Necesare in situatiile in care o cadere ar avea consecinte dramatice. Posibil sa fie nevoie sa extinzi lungimea la 20-25 m.


  Last update: 165 days ago