ALPINISM

  MINTE9
REMEMBERS
Catarare simultana

Urcarea concomitenta poate economisi foarte mult timp. Recomandata doar cataratori experimentati. Facuta incorect, metoda e foarte riscanta.

Cand, unde?

Iarna pe teren usor, atunci cand nu este nevoie de ambele maini pentru inaintare. In zonele expuse unde o alunecare se poate transforma foarte repede intr-o cadere.

Coarda

E mai rapid sa scurtezi coarda si sa mergi concomitent. Varianta dezlegat, strans coarda, apoi legat la loc, e consumatoare de timp. Se infasoara coarda la piept, pana cand raman 10-12 m intre parteneri.

2-3 m

Se strange coarda in bucle mici in mana a.i. distanta intre parteneri sa fie 2-3 m. Cataratorii se pot misca acum la o viteza care sa mentina coarda in aer. Este important ca buclele din palma sa fie stranse bine. O dezechilibrare usoara poate fi astfel oprita din fasa.

Protectii

Sunt necesare atunci cand terenul usor devine mai expus. Ambii cataratori au incredere unul in celalalt si o cadere este destul de improbabila. Atunci cand ambele maini sunt necesare pentru inaintare.

3 protectii minim

Ca regula generala este necesar sa ai cel putin trei protectii in orice moment. Pe masura ce secundul scoate o protectie, capul de coarda plaseaza alta. Ambii cataratorii trebuie sa catere cu aceiasi viteza a.i. coarda sa fie mereu intinsa.

Regrupari

Necesare in situatiile in care o cadere ar avea consecinte dramatice. Posibil sa fie nevoie sa extinzi lungimea la 20-25 m.

Regrupari normale

Trateaza aceste pasaje ca pe mini lungimi de coarda, cu regrupari normale. Plaseaza asigurari si fileaza capul de coarda cum se face in mod normal. Folosirea ancorelor naturale poate accelera considerabil intregul proces.

Zapada

O alunecare pe zapada se poate transforma foarte repede intr-o cadere. Metine coarda scurta (4-5 m), pregatit permanent sa opresti o cadere folosind pioletul. Este foarte important sa stapanesti bine tehnica de oprire in piolet. Daca prinzi viteza, devine extrem de greu, chiar imposil sa te mai opresti.

Pe creste

Iarna, crestele prezinta provocari in plus. O cornisa se poate rupe sub greutatea combinata a echipei. E necesar sa stai mai departat de partener. Este dificil sa gasesti ancore pe o creasta inzapezita.

Questions    
Nodul bulin
        A B C D E F
🔔
1/4