ALPINISM

MINTE9
REMEMBERS
Filatul dinamic

Scopul filarii dinamice este de a prelungi timpul in care cataratorul in cadere este oprit. O oprire imediata, brusca e mai putin infricosatoare insa, genereaza forte mult mai mari. ! Filatul dinamic trebuie evitat cand exista riscul lovirii de praguri sau obstacole.

Energia disipata

Prin filatul dinamic o mare parte a energiei de cadere este disipata, factorul de cadere mult redus. Atunci cind se fileaza dinamic nu mai conteaza performantele corzii, diferentele se estompeaza.

Mobilitatea secundului

La baza stancii mobilitatea secundului este foarte importanta, pentru a putea fila dinamic. Chiar daca exista ratiuni obiective, asigurarea secundului trebuie facuta cu larghete.

Secund usor

Daca esti cu mult mai usor decat capul de coarda, nu ai prea multe de facut. Mentii coarda strans si astepti sa fi tras spre stanca. Poate parea alarmant, dar e practic cel mai bun filat posibil.

Tendinta naturala

Tendinta naturala e de a opri caderea cat mai repede cu putinta. Filatul dinamic necesita reinvatarea acestui instinct. In loc sa te opui socului, sa te lasi purtat de el.

Questions    
7. Cadere in coarda
06 . Filatul dinamic
Last update:   31-08-2021

        A B C D E F
🔔
1/5