minte9
LearnRememberForte

Cataratorul in cadere genereaza forte mult mai mari decat atunci cand atarna in coarda. Din aceasta cauza ancorele sunt de 10-20 mai puternice decat greutatea unui catarator.

Prelungire cadere

Scopul filarii dinamice este de a prelungi timpul in care cataratorul in cadere este oprit. O oprire imediata, brusca e mai putin infricosatoare insa, genereaza forte mult mai mari!

Surplomba

Prin filat dinamic se evita lovirea violenta a cataratorului de perete. Cativa cataratori si-au zdrobit genunchii in acest fel.

Praguri

Filatul dinamic trebuie evitat cand exista riscul lovirii de praguri sau obstacole. Secundul este permanent atent sa scurteze coarda si sa opreasca brusc caderea.

Tendinta

Tendinta naturala e de a opri caderea cat mai repede cu putinta. Filatul dinamic necesita reinvatarea acestui instinct, inveti sa te lasi purtat de soc.

Secund usor

Daca esti cu mult mai usor decat capul de coarda, nu ai prea multe de facut. Mentii coarda strans si astepti sa fi tras spre stanca, practic cel mai bun filat dinamic.

Secundul

La baza stancii mobilitatea secundului este foarte importanta, pentru a putea fila dinamic. Chiar daca exista ratiuni obiective, asigurarea secundului trebuie facuta cu larghete.


  Last update: 198 days ago