Alpinism  /  Catarare

  minte9
LearnRemember
S R Q

Rapel

1 p113 Ofera posibilitatea unor rapeluri mai lungi. Esti mai protejat impotriva caderilor de pietre care pot taia coarda.

Cap de coarda

1 p113 Alternand semicorzile esti mai protejat atunci cand asiguri. La traversari trebuie tinut cont de situatia in care se va afla secundul.

Dezavantaje

O semicoarda este vulnerabila cind trece peste margini ascutite, cu frecare laterala. Semicorzile sunt mai greu de manevrat, comparativ cu o coarda simpla.

Regrupare

5 p22 In regrupare, nu strange semicorzile gramada, aruncate la picioare. Aranjeaza-le in bucle din ce in ce mai mici langa ham, peste autoasigurarile din top.

Filat

La semicorzi capacitatea de franare a secundului scade (manusile sunt utile). Semicoarda (8.5 mm grosime), fata de 10 mm o coarda simpla.

Alternare

6 p185 Este de preferat sa alternezi cat mai des semicorzile atunci cand asiguri. Ele nu sunt construite pentru folosirea ca si coarda simpla.

Traversari

6 p182 La traversari este vitala plasarea protectiilor si dupa pas. Altfel exista pericolul ca secundul sa penduleze periculos.

Prima bucla

7 p133 Este de preferat sa NU asiguri ambele semicorzi in prima bucla. Forta de impact la cadere creste cu 25% daca se asiguri ambele semicorzi. In plus, datorita frecarilor, exista riscul arderi semicorzilor in cazul unei caderi.

Testare

7 p135 Semicorzile sunt testate folosind o masa de 55 kg (la 5 caderi). Corzile gemene sunt testate impreuna, folosind o masa de 80 kg (12 caderi).

Questions    
Cap de coarda, Asigurare Bucla