ALPINISM

  MINTE9
REMEMBERS
Avantaje

Semicorzile au avantajul ca reduc frecarile si fortele la nivelul protectiei. Ofera posibilitatea unor rapeluri mai lungi. Esti mai protejat impotriva caderilor de pietre care pot taia coarda. Alternand semicorzile esti mai protejat atunci cand asiguri.

Dezavantaje

O semicoarda este vulnerabila cind trece peste margini ascutite, cu frecare laterala. Semicorzile sunt mai greu de manevrat, comparativ cu o coarda simpla.

Corzile gemene

Semicorzile pot fi folosite ca si corzi gemene, insa doar pentru primele protectii. Nu este recomandata alternarea metodelor, asigurare impreuna, apoi separat. In cazul unei caderi una din corzi se va derula mai rapid, exista riscul deteriorarii semicorzilor.

Testarea semicorzilor

Semicorzile sunt testate folosind o masa de 55 kg (la 5 caderi). Corzile gemene sunt testate impreuna, folosind o masa de 80 kg (12 caderi). Forta de impact la cadere este aceiasi indiferent daca se asigura o semicoarda sau amandoua.

Prima bucla

Pe cat posibil este de preferat sa asiguri ambele semicorzi in prima bucla. In cazul cand asiguri doar una, capacitatea de franare a secundului scade. Semicoarda (8.5 mm grosime), fata de 10 mm o coarda simpla.

Alternarea metodelor

Este de preferat sa alternezi cat mai des semicorzile atunci cand asiguri. Ele nu sunt construite pentru folosirea ca si coarda simpla. Daca asiguri distanta mare doar printr-una, e ca si cum ai folosi-o in sistem coarda simpla.

Questions    
Buclele
        A B C D E F
🔔
1/5