Alpinism  /  Catarare

  minte9
LearnRemember
S R Q

Buclele

Incarcarea nasului buclei reduce rezistenta buclei la doar 3KN. Incarcarea tri-axiala a unei carabiniere ii reduce rezistenta la 1/3 (6-8 KN).

Lungime

5 p31 Lungimea buclelor poate varia intre 10-30 cm. Cele scurte 10-12 cm sunt o pierdere de timp pe traseele alpine.

Teama

5 p40 Treci peste teama de a cadea 10 cm in plus, vei avea mai putine frecari in coarda. O bucla de 20 cm reduce cu 50% sansele de a smulge protectia.

Bucle extinse

5 p31 Buclele extinse (alpine) se transporta pe ham, nu dupa gat. Exista pericolul de a te sugruma cu ele in cazul unei caderi.

Prag

1 p136 Se folosesc bucle extinse pentru a evita o frecare severa a corzii dupa un prag ... atunci cand urmatoarea asigurare este plasata foarte aproape (+ teren usor).

Surplomba

7 p196 Se folosesc bucle extins si inainte de depasirea unei surplombe ... cind asigurarea anterioara este mult spre interior.

Asigurare gresita

La asigurarea gresita coarda iese prin spatele buclei (intre perete si carabiniera). Clapeta carabinierei trebuie orientata opus fata de directia corzii.

La limita

Daca ai asigurat gresit si esti la limita, este indicat sa continui, efecte fatale sunt rare. Te expui unei caderi mult mai mari incercand sa re-asiguri corect.

Revolver

5 p36 DMM Revolver este foarte util pe traseele lungi, cu schimbari de directie. Reduce impactul in asigurare, fiind recomandat si pentru protectiile mici.

Questions    
Cap de coarda, Semicorzile