Alpinism  /  Catarare

  minte9
LearnRemember
R Q

Nodul simplu

6 p91 Este recomandat ca nodul de legare a corzilor sa fie cat mai mic. Cu nodul simplu, lungimea pana la capete trebuie sa fie de cel putin 30 cm.

Capete

1 p147 Cele mai frecvente accidente apar atunci cand ajungi la capatul corzilor. Pentru a elimina acest risc, se face un nod pe fiecare coarda.

Aruncare

1 p147 Aminteste-ti sa strigi de fiecare data "coarda" (rope) ca avertisment. Lasa timp celor de jos sa se indeparteze!

Vant

1 p147 In zilele vantoase, sau daca sunt prea multe obstacole, corzile nu se arunca. Se coboara pastrandu-le in bucle pe ham, sau coborare de catre partener.

Caderile de pietre

1 p148 Caderile de pietre sunt un risc constant, insa sansele de a fi lovit sunt destul de mici. La rapel, totusi, cauza posibilelor caderi de pietre (coarda) este mereu deasupra ta.

Maxim

1 p148 Riscul e maxim atunci cind ajungi pe pamant si coarda se elibereaza de greutatea ta. Pe masura ce cobori, este bine sa verifici daca exista pietre instabile pe directia corzii.

Recuperare

5 p60 Coarda se trag usor, incetinind la apropierea de ancore. Daca tragi rapid exista riscul de infasurare si inodare.

Lungimea

5 p60 In teren complex, nu fi lacom, fa rapeluri scurte de 30 m (cu o semicoarda). Te va scuti de multe probleme (frecare coarda sau noduri blocate).

Deznodare

5 p39 Nodurile care nu pot fi deznodate, se desfac mai usor daca sunt deformate. Se pot deforma prin lovire moderata de perete, sau prin rulare sub talpa.

Practica

1) Rapel autoasigurat cu reverso pe ham 2) Rapel autoasigurat cu reverso pe anou (prelungire) 3) Rapel fara aruncarea corzilor (cu corzile stranse in bucle pe ham)

Questions    
Regrupari, Coborare Partener