ALPINISM

  MINTE9
REMEMBERS
Nodul de legare a corzilor

Corzilor le place sa se incurce in orice le iese in cale (crengute, tufisuri, fisuri, colturi). De acceea este recomandat ca nodul de legare a corzilor sa fie cat mai mic. Cu nodul simplu, lungimea pana la capete trebuie sa fie de cel putin 30 cm.

Nod la capete

Cele mai frecvente accidente apar atunci cand ajungi la capetele corzilor. Pentru a elimina acest risc, se face un nod pe fiecare coarda. Legarea impreuna a corzilor le poate imbarliga pe masura ce cobori. Aminteste-ti sa strigi de fiecare data "coarda" (rope) ca avertizment. Lasa timp celor de jos sa se indeparteze!

Caderile de pietre

In zilele vantoase, sau daca sunt prea multe obstacole, corzile nu se arunca. Se coboara pastrandu-le in bucle pe ham, sa coborare de catre partener. Caderile de pietre sunt un risc constant la catarat. Insa sansele de a fi lovit sunt destul de mici. La rapel, totusi, cauza posibilelor caderi de pietre (coarda) este mereu deasupra ta. Riscul e maxim atunci cind ajungi pe pamant si coarda se elibereaza de greutatea ta. Pe masura ce cobori, este bine sa verifici daca exista pietre instabile pe directia corzii. Poti astfel sa sa cureti din timp terenul. Fi atent ca dedesupt sa nu fie nimeni!

Lungimea corzilor

Daca consideri ca corzile nu vor ajunge jos este important sa actionezi repede. Nu astepta sa ajungi la 5m de pamant, atarnand in spatiu. Daca sunt foarte aproape, dar nu ajung jos, poti considera ca alungirea va compensa. Cu timpul insa o coarda isi pierde din elongatie. La fel la sfarsitul zilei, dupa mai multe rapeluri consecutive. Ca de obicei, alege in functie de circumstante.

Questions    
Coborarea partenerului
        A B C D E F
🔔
1/4