minte9
LearnRememberNodul simplu

Este recomandat ca nodul de legare a corzilor sa fie cat mai mic. Cu nodul simplu, lungimea pana la capete trebuie sa fie de cel putin 30 cm.

Capete

Cele mai frecvente accidente apar atunci cand ajungi la capatul corzilor. Pentru a elimina acest risc, se face un nod pe fiecare coarda.

Aruncare

Aminteste-ti sa strigi de fiecare data "coarda" (rope) ca avertisment. Lasa timp celor de jos sa se indeparteze!

Vant

In zilele vantoase, sau daca sunt prea multe obstacole, corzile nu se arunca. Se coboara pastrandu-le in bucle pe ham, sau coborare de catre partener.

Caderile de pietre

Caderile de pietre sunt un risc constant, insa sansele de a fi lovit sunt destul de mici. La rapel, totusi, cauza posibilelor caderi de pietre (coarda) este mereu deasupra ta.

Maxim

Riscul e maxim atunci cind ajungi pe pamant si coarda se elibereaza de greutatea ta. Pe masura ce cobori, este bine sa verifici daca exista pietre instabile pe directia corzii.

Recuperare

Coarda se trag usor, incetinind la apropierea de ancore. Daca tragi rapid exista riscul de infasurare si inodare.

Lungimea

In teren complex, nu fi lacom, fa rapeluri scurte de 30 m (cu o semicoarda). Te va scuti de multe probleme (frecare coarda sau noduri blocate).

Deznodare

Nodurile care nu pot fi deznodate, se desfac mai usor daca sunt deformate. Se pot deforma prin lovire moderata de perete, sau prin rulare sub talpa.

Practica

1) Rapel autoasigurat cu reverso pe ham 2) Rapel autoasigurat cu reverso pe anou (prelungire) 3) Rapel fara aruncarea corzilor (cu corzile stranse in bucle pe ham)


  Last update: 303 days ago