ALPINISM

  MINTE9
REMEMBERS
Dyneema in regrupare

Poate fi folosita la amenajarea regruparii pe mobile, cu o conditie. Este obligatoriu sa folosim coarda pentru ancorarea personala. Chiar si o cadere de 60 cm cu FF 1, poate genera forte de peste 16 KN. 16 KN e suficient sa rupa ce-a mai mare nuca DMM (12 KN). Punctul central poate fi legat cu nod opt (se desface mai usor), sau nod simplu. O caraba in interioarul nodului (pentru o desfacere ulterioara mai usoara). Acest lucru nu reduce rezistenta regruparii.

Cabestan

Punctul central al regruparii poate fi legat cu nod cabestan. Trebuie avut in vedere ca scoaterea carabei anuleaza toata regruparea. Nodul cabestan e mai usor de facut (desfacut) insa poate crea confuzie incepatorilor. In plus, nu avem puncte separate de ancorare individuala.

Noduri

Nodul pe bucla dyneema reduce cu 50% rezistenta acesteia, de la 22 KN la 11 KN. Datorita coeficientul de frecare foarte mic, nodul se poate desface sub incarcare. Din acesta cauza dyneema se foloseste doar in bucla initiala, nu se taie. Iarna ingheata mai greu, nu absoarbe asa multa apa in comparatie cu nylon-ul.

Questions    
Seren
        A B C D E F
🔔
1/2