Alpinism  /  Catarare

  minte9
MEMORYAppEmbeded

INCIDENTE SI ACCIDENTE MONTANE

N∘63  


2020-10-22 19:32:11
Escalada pe stanca in trasee ne-echipate cu protectii fixe sau partial echipate cu protectii fixe si care necesita protectii mobile (nuci, frienduri) de 2 sau mai multe lungimi de coarda, In Romania 2018


Doua persoane au ales escaladarea unui traseu foarte dificil din PVA , din cauza ritmului de catarare, acestia au realizat ca nu au destul timp pentru finalizarea traseului , asadar au ales sa se retraga din el. Pentru ca isi doreau sa ajunga rapid jos, au preferat sa faca un rapel lung si dirijat care s a terminat sub un tavan intr o regrupare. Ambele persoane au ajuns acolo dar din cauza a doua persoana care a rapelat nu a reusit sa scoata bucla din coarda( era frecare f mare) cand au tras corzile, ele au ramas agatate. Din cauza oboselii acestia au uitat sa lege coarda ( pe cea deja trasa) de ei si i au dat drumul ca sa verifice daca ajunge pana la pamant , insa fiind sub un tavan, coarda s a indepartat foarte tare de victime si ele nu au putut sa ajunga la ea. Victimele au cerut ajutorul de la 2 alpinisti experimentati care noaptea au escaladat 3 lungimi dintr un traseu vecin ( la fel de dificil) si au recuperat tot.

Alegerea traseului nu a fost deloc buna avand in vedere ca victimele nu s au catarat deloc inainte. Una din victime era destul de incepatoare pentru acest gen de traseu. Nu as mai face rapeluri prea lungi pentru ca asa risti sa se blocheze coarda . Neatentia la rapel costa.


Subiectul unui eveniment
Tura informala intre cunoscuti (de ex intre prieteni)
Necunoscut tuturor participantilor la tura
A fost un eveniment nu un accident
Nu a fost alertat Salvamontul
Conditii meteo / Bune - stabil
Victima / victimele au fost evacuate de alte persoane care nu au facut parte din grup
Anul: 2018

NextFORMULAR


Last update: 18 days ago