ALPINISM

  MINTE9
REMEMBERS
Antrenament

Poti antrena forta, rezistenta, sau flexibilitatea. Poti invata sa citesti mai bine miscarile, plasarea protectiilor. Te poti antrena sa rezisti mai bine la stres in situatiile dificile.

Traseul

Cind ajungi insa la stanca, la baza traseului, e prea tarziu pentru toate astea. Cu toate acestea exista modalitati de ati creste sansele de succes si de a face traseul.

Temperaturi crescute

Catararea la temperaturi crescute face ca totul sa para mai greu. Cind e cald cauciucul papucilor se inmoaie stand mai greu pe prize mici. Picioarele transpira si papucii par prea mici.

Vreme rece

Pe vreme rece trebuie sa te asiguri ca esti bine incalzit. Degetele reci sunt mai putin sensibile si predispuse la accidentari. Poti pune degetele pe gat, daca gatul se simte cald, degetele nu sunt incalzite suficient.

Protectiile

Este mai bine sa lasi in urma protectiile mari care nu par de folos pentru traseu. Plasamentele mari sunt mai usor de vazut de la distanta. Greutatea este si ea foarte importanta.

Numar

Sa presupunm ca traseul este de 40m. Daca-ti propui sa plasezi protectie la fiecare 2m vor fi necesare 20 de protectii. Asta se traduce prin 3 seturi de nuci, un set jumatate de frenduri, 14 bucle.

Frenduri

Pentru fiecare friend se foloseste o bucla extinsa (2 carabe simple + anou). Pe teren usor, se poate folosi un anou cu capete imbinate folosind caraba frendului. Asta insemna ca economisesti 2 carabe pentru fiecare frend plasat.

Carabiniere

Poti optimiza numarul de carabe cu filet. Nucile se grupeaza de preferinta dupa dimensiune, mici, medii, mari. Foloseste caraba certificata, poate intr-o zi vei fi nevoit sa o folosesti pentru asigurare.

Buclele

Chiar si optimizat hamul poate devenii prea incarcat si dificil de manevrat. Poti economisi mult loc, folosind sistemul Yosemite, buclele doua cate doua.

Recuperare

Este indicat sa faci descalzire pe trasee usoare. Asta va stimula circulatia singelui si va accelera eliminarea acidului lactic. La fel si streching-ul usor ajuta la recuperare.

Questions    
Ce este riscul
        A B C D E F
🔔
1/2