Alpinism  /  Catarare

  minte9
LearnRemember
S R Q

Avantaje

1 p76 Pot fi plasate in fisuri paralele, fara ingustare. Avem plasament bun atunci cand frendul este deschis pe jumatate.

Functionare

1 p78 Daca ai folosit vreodata spraitzul in horn, sti deja cum functioneaza frendurile. In spraitz, greutatea ta este trasferata prin picioare spre peretii hornului.

Fisurile orizontale

1 p80 Fabricantul recomanda ca lobii mari sa fie plasati in partea de jos. Daca insa nu toti lobii sunt in contact cu stanca, se rasuceste cu lobii mici in jos.

Deplasarea

1 p83 Un plasament ratat se datoreaza de multe ori fenomenului de deplasare in fisura. Prelungirea buclei elimina riscul ca miscarea corzii sa miste si frendul.

Pasiv

1 p83 Frendurile moderne sunt omologate la rezistenta maxima si in pozitia pasiva. In practica, frendurile pe un singur ax se vor roti, sarind din fisura.

Micro

1 p83 Ofera putina marja de eroare in ce priveste amplasamentul si calitatea stancii. De multe ori sunt folosite doar pentru catarare artificiala sau ghidare coarda.

Testare

1 p84 Daca la smucituri concomitente frendul se misca, plasamentul nu e bun. La fel daca la miscarea usoara a buclei frendul se deplaseaza.

Blocare

1 p84 Uneori se poate bloca in fisura, si tragaciul nu mai ajuta. Se poate folosi extractorul de nuci pentru a degaja individual fiecare lob.

Contact

5 p30 Lobii interiori si cei exteriori formeaza trei puncte de contact cu stanca. Chiar daca unul din lobii interiori nu este in contact, plasamentul este bun.

Forte duble

6 p105 Frendurile exercitata asupra peretilor forte duble fatza de forta de tragere in jos. Este vital ca stanca sa fie foarte solida.

Frecarea

7 p77 Daca la nuci frecarea cu peretii nu este necesara, in cazul frendurilor este esentiala. Prin urmare se evita folosirea lor pentru tipuri de roci cu coeficient redus de frecare.

Tractionare

7 p80 Forta de tractionare in jos trebuie sa fie echilibrata de suma fortelor de frecare cu peretii. Forta de frecare depinde de unghiul camelor (diferit in functie de producator).

Questions    
Protectii-mobile, Prima Protectie