ALPINISM

  MINTE9
REMEMBERS
Avantajele frendurilor

Pot fi plasate in fisuri paralele, fara ingustare. Un frend poate acoperi mai multe dimensiuni. Avem plasament bun atunci cand frendul este deschis pe jumatate.

Rezistena pasiva

Frendurile moderne sunt omologate la rezistenta maxima si in pozitia pasiva. In practica, frendurile pe un singur ax se vor roti, sarind din fisura. Lucrurile stau un pic mai bine in cazul frendurilor cu ax dublu.

Functionare

Daca ai folosit vreodata spraitzul in horn, sti deja cum functioneaza frendurile. In spraitz, greutatea ta este trasferata prin picioare spre peretii hornului. Cu cat hornul se largeste cu atat forta necesare de impingere este mai mare. In spagat tehnica nu mai functioneaza.

Aderenta

Pe stanca aderenta, precum granitul, pot fi folosite unghiuri mai mici de contact. Pe stanca mai putin aderenta este necesara o forta mai mare.

Unghiul de contact

Se scade unghiu de deschidere din 180 apoi se imparte la 2. Diferenta dintre cataratator si frenduri este ca acestea din urma folosesc aluminiu. Unghiul de contact al frendurilor trebuie sa fie mult mai mic.

Fisurile orizontale

In astfel de fisuri, fabricantul recomanda ca lobii mari sa fie plasati in partea de jos. Este totusi necesar sa asiguram contactul stancii cu toti cei 4 lobi. In caz contrar, este recomandata rasucirea cu lobii mici in jos.

Deplasarea

Un plasament ratat se datoreaza de multe ori fenomenului de deplasare in fisura. In astfel de cazuri, exista riscul ca lobii sa se deschida complet. O solutie consta in plasarea frienduluil cat mai spre interior, pentru a evita deplasarea. Prelungirea buclei elimina riscul ca miscarea corzii sa miste si frendul.

Testare

Daca la smucituri concomitente frendul se misca, plasamentul nu e bun. La fel daca la miscarea usoara a buclei frendul se deplaseaza. Uneori se poate bloca in fisura, si tragaciul nu mai ajuta. Se poate folosi extractorul de nuci pentru a degaja individual fiecare lob.

Micro frendurile

Ofera putina marja de eroare in ce priveste amplasamentul si calitatea stancii. De multe ori sunt folosite doar pentru catarare artificiala sau ghidare coarda.

Questions    
Prima protectie
        A B C D E F
🔔
1/8