Embeded
TodayRand

INCIDENTE SI ACCIDENTE MONTANE


2021-01-05 17:05:09
Traseu de alpinism clasic (gradul romanesc 1A, 1B, 2A, 2B, etc sau francez F, PD, AD, D, etc) in conditii de iarna (chiar daca este pe ghetar), In Romania 2021


Tura pe muntele morarul, iarna, noapte

A doua victima se putea salva daca asculta sugestiile salvamontului
N∘164

2021-01-02 18:40:21
Traseu de alpinism clasic (gradul romanesc 1A, 1B, 2A, 2B, etc sau francez F, PD, AD, D, etc) in conditii de vara (chiar daca este pe ghetar), In Romania 2013


Evenimentul s-a produs pe o vale de pe abruptul prahovean al Bucegilor. Grupul a fost format din 3 persoane, din care doar una mai parcursele traseul, iar celelalte două nu mai parcurseseră niciodată o vale de abrupt. Când grupul a ajuns la punctul de unde începe valea, a constatat că valea este încă acoperită cu zăpadă. Deși participanții nu aveau colțari + pioleți (ci doar căști), au decis să încerce totuși traseul. Inițial deplasarea a fost foarte facilă și de aceea s-a decis continuarea. Mai sus, însă, panta a devenit mult mai abruptă și zăpada mult mai tare, ceea ce a făcut înaintarea foarte dificilă și riscantă doar la bocanc. Grupul a ajuns cu bine sus în platou, însă a trebuit să găsească modalități alternative de ieșire din firul văii, pentru că de la un punct încolo ar fi fost extrem de riscant să continue în bocanci pe zăpadă.

Decizia corectă ar fi fost ca grupul să abandoneze traseul din start, când a văzut zăpadă pe vale, dat fiind că nu avea echipamentul necesar pentru parcurgere în astfel de condiții (colțari + piolet). Un factor a fost și falsa încredere avută de cele 2 persoane fără experiență pe astfel de trasee în cea de-a 3-a persoană, care avea mai multă experiență și care nu a spus că traseul trebuie abandonat. Concluzia este că, uneori, chiar și persoanele experimentate întâmpină dificultăți în a realiza că traseul planificat de acasă trebuie abandonat sau reconfigurat.
N∘161

2021-01-02 17:58:46
Traseu de alpinism clasic (gradul romanesc 1A, 1B, 2A, 2B, etc sau francez F, PD, AD, D, etc) in conditii de vara (chiar daca este pe ghetar), In strainatate 2014


Evenimentul a avut loc la coborârea de pe un vârf de aproape 4000 m. Deplasarea se făcea în echipa de 3 persoane legate în coardă. Zăpada era înmuiată și, pe o porțiune mai delicată unde trebuia ocolită o porțiune stâncoasă (pe partea stângă), persoana aflată la mijloc a alunecat în lateral (pe partea dreaptă). Alunecarea s-a produs pe burtă și persoana s-a oprit destul de repede în piolet.

Motivele alunecării au fost lipsa de atenție și lipsa de experiență de deplasare în teren mixt (stâncă + ghețar) cu zăpadă înmuiată.
N∘159

2020-12-23 15:06:52
Traseu de alpinism clasic (gradul romanesc 1A, 1B, 2A, 2B, etc sau francez F, PD, AD, D, etc) in conditii de iarna (chiar daca este pe ghetar), In Romania 2020


Un grup de 4 tineri a ramas blocat in zona accidentata a Piciorului Mosului din muntii Rodnei. Au fost coborati de catre un grup de doi alpinisti care parcursera anterior traseul si au coborat spre ei, alaturi de doi ghizi, cunoscuti ai celor doi, care au urcat dinspre cabana meteo. Coborarea s-a facut in balustrade succesive, starea celor blocati (epuizare, hipotermie, lipsa echipament) impunand acest lucru.

Lipsa echipamentului montan (atat general, cat si pentru un traseu alpin pe timp de iarna), lipsa grava a experientei si indrazneala specifica varstei foarte fragede puteau duce la un final nefericit daca nu s-ar fi intervenit prompt.
N∘158

2020-10-29 10:10:34
Traseu de alpinism clasic (gradul romanesc 1A, 1B, 2A, 2B, etc sau francez F, PD, AD, D, etc) in conditii de vara (chiar daca este pe ghetar), In strainatate 2018


Ghidam o clienta intr-un traseu alpin. La finalul turei, inainte de a ajunge pe ghetar, am coborat-o 60m pan in zona sigura peste bergshrund unde urma sa ma astepte. Urma sa recuperez coarda si sa fac doua rapeluri de 30m. In timp ce dadeam instructiuni clientei am instalat primul rapel, am inceput sa cobor (vreo 30-40cm) si am simtit o senzatie ciudata in mana: unul dintre fire parea ca se misca in directa opusa decat eram obisnuit. Am oprit rapelul si am verificat de unde provenea senzatia. Trecusem doar unul dintre fire prin dispozitiv. Senzatia ciudata in mana provenea de la cel de-al doilea fir care 'curgea' prin palma si prin inelul de rapel. Am corectat eroareea si am efectuat cele doua rapeluri.

Verifica (cel putin vizual) intotdeauna corecta aranjare a corzilor in dispozitivul de rapel. Efectuand aceeasi manevra de sute de ori, fiind concentrat pe siguranta clientului si lasand automatismele personale sa isi faca treaba nu inseamna ca nu pot exista erori. Intotdeauna verifica tranzitiile care implica manevre de siguranta personala!
N∘143

2020-10-26 09:49:54
Traseu de alpinism clasic (gradul romanesc 1A, 1B, 2A, 2B) in conditii de vara, In Romania 2018


Urcare spre coltul Galbinele, alunecare pe un culoar de zăpadă. Echipament corespunzător dar cu coltarii (care erau necesari pe acea porțiune) in rucsac. Casca i-a salvat viata. Ghidul trebuia sa impună purtarea coltarilor pe acea porțiune de zăpadă, cu panta extrem de accentuata.

Folosirea echipamentului in funcție de condițiile de teren si vreme e esențiala si poate face diferența dintre a te întoarce întreg sau în alt fel.
N∘42

2020-10-26 07:06:15
Traseu de alpinism clasic (gradul romanesc 1A, 1B, 2A, 2B) in conditii de vara, In Romania 2014


Cădere într-o surplombă de 5 m la săritoarea mare din Valea Albă

Muntele nu permite greșeli și orice informație incompletă a traseului poate fi fatală
N∘126

2020-10-24 20:16:30
Traseu de alpinism clasic (gradul romanesc 1A, 1B, 2A, 2B) in conditii mixte (primavara/toamna), In strainatate 2019


Am fost nevoita sa efectuez o ascensiune alpina cu nivel ridicat de dificultate cu coltarii unei alte persoane, ce aveau prindere manuala si nu s-au fixat bine pe bocancii mei (prevazuti cu prindere (semi)automata). La coborare mi s-au desprins coltarii de pe bocanci in timp ce eram filata. Ulterior, cand am inceput sa parcurg traseul de coborare pe picioare, coltarii au continuat sa se desprinda facand inaintarea din ce in ce mai dificila. In consecinta, desi zapada era destul de alunecoasa, am decis impreuna cu ghidul sa continuam coborarea fara coltari. In plus, la recomandarea ghidului montan (atestat UIAGM,IFGAM) am lasat pioletul la cabana pentru a ne deplasa intr-un ritm cat mai rapid (necesar ca urmare a conditiilor meteo dificile pe respectivul munte). Absenta pioletului am resimtit-o pe primii 50 metri de coborare directa de pe varf (versant expus, inclinatie 40-45 grade, dif nivel 1200 m), unde nu exista varianta de filare ori rapel. Din fericire, tura s-a incheiat cu bine, dar nu as repeta aceste erori legate de echipament. PS: problema coltarilor a fost cunoscuta de catre ghid de la bun inceput...

Sa verific toate piesele de echipament cu o zi inainte de pornirea spre traseu si sa imi stochez tot echipamentul intr-un singur loc pentru a evita astfel de incurcaturi. In aceasta situatie eu si colega de camera utilizam coltari de la aceeasi firma, cu singura diferenta ca ai mei erau semi-automati si ai ei erau cu prindere manuala. Sa nu renunt la piese esentiale (e.g. piolet), chiar daca ghidul are alta opinie.
N∘86

2020-10-23 18:03:39
Traseu de alpinism clasic (gradul romanesc 1A, 1B, 2A, 2B) in conditii mixte (primavara/toamna), In strainatate 2020


Intr-o tura de alpinism la mare altitudine am decis sa innoptam la altitudinea de 4500 metri dupa prima zi de ascensiune (de la 2800 la 4600 m). Desi planul initial era sa coboram si sa innoptam la 3600 metri, am decis modificarea acestuia pentru a ne "bucura" de o noapte la altitudine. Din pacate, aceasta decizie era pe cale sa ma coste scump, intrucat simptomele de rau de altitdine s-au instalat rapid si numai cu foarte multa vointa si ambitie am reusit sa pornesc din nou la drum in ziua urmatoare. Si mai aveam inca patru zile dificile in fata...Din fericire, dupa trei zile de chinuri (migrene, lipsa apetitului, varsaturi) am reusit sa imi revin la timp pentru cea mai dificila zi din traseu (ultima). Desi am reusit sa parcurgem in totalitate traseul initial planificat (cotatia UIAA osciland intre AD- si AD+ in fiecare zi), pot spune ca nu am reusit sa il savurez asa cum mi-as fi dorit la inceputul calatoriei.

Sa ascult opiniile celor din jur si sa nu mai iau decizii pripite, bazate pe emotii. Pe viitor, voi acorda atentie sporita procesului de aclimatizare.
N∘83

2020-10-23 12:49:03
Traseu de alpinism clasic (gradul romanesc 1A, 1B, 2A, 2B) in conditii de iarna, In Romania 2018


Martor, in calitate de voluntar la un concurs de schi-alpinism, in Valea Vaiuga, la caderea din creasta dintre Saua Netedu si Vf. Vanatarea lui Buteanu a unei persoane, dintr-un grup de oameni, insotiti de unul sau mai multi ghizi. Persoana s-a izbit de stanci de mai multe ori, ajungand pana aproape de punctul unde ma aflam, in Valea Vaiuga. Victima (barbat) a mai supravietuit aproximativ 2 ore dupa cadere - primii care am intervenit am aplicat folia de supravituire, apoi la scurt timp a sosit Salvamontul Balea, care a incercat mentinerea in conditii bune a victimei, fiind alarmat si elicopterul. Acesta a ajuns tarziu (~3 ore), dupa ce barbatul a decedat in ciuda incercarilor de resuscitare de catre salvamontisti.

S-a intervenit bine in conditiile date (iarna, altitudine mare), pana la punctul in care elicopterul ar fi trebuit sa soseasca in timp util si sa-l transporte la o unitate de urgenta.
N∘15

2020-10-23 00:29:28
Traseu de alpinism clasic (gradul romanesc 1A, 1B, 2A, 2B) in conditii de vara, In Romania 2017


La trecere prin jnepeni o creanga m-a lovit peste ochi, rezultand eroziune corneana cu durere, lacrimare si orbire, din cauza reflexului bilateral, a trebuit sa terminam de urcat traseul apoi sa coboram la frontale, un coleg a condus masina mea la urgente unde am fost pansat

Am inceput sa port ochelari care protejeaza nu numai de soare, dar si de crengi, vant, praf, intemperii
N∘107

2020-10-22 23:55:58
Traseu de alpinism clasic (gradul romanesc 1A, 1B, 2A, 2B) in conditii de vara, In Romania 2020


Din cauza ploii pietrele erau alunecoase si instabile. Una mai mare s-a desprins si mi-a trecut peste picior. Daca ma arunca din locul in care eram ar fi urmat o saritoare.

Era o zona in care trebuia sa merg asigurata si in nici un caz nu trebuia sa pornesc pe acel traseu pe vreme rea.
N∘66

2020-10-22 22:52:21
Traseu de alpinism clasic (gradul romanesc 1A, 1B, 2A, 2B) in conditii de iarna, In Romania 2019


Plecarea stratului de zapada in placa, in conditiile folosirii coltarilor, Galbilnele, fir principal, in coborare. Lipsa piolet.

Echipamentul trebuia sa contina si piolet - ar fi asigurat sanse mai mari de oprire. Alunecarea a avut loc pe 80m, cu izbire de stanci - protectia oferita de casca a fost vitala.
N∘106

2020-10-22 21:57:48
Traseu de alpinism clasic (gradul romanesc 1A, 1B, 2A, 2B) in conditii de vara, In Romania 2018


La intrarea in Creasta Arpasel Vartopel, fiind al treilea în coardă, toată placa de stâncă pe care mă aflam la cca 4-5 metri înălțime față de punctul de plecare, a cedat integral, antrenând o cădere masivă de pietre. Placa s-a fărâmițat și m-a lovit în cădere, însă leziunile au fost superficiale, am căzut oarecum simultan cu televizoarele, fiind mai mult frecat.

Risc asumat în trasee foarte friabile, verificare mai precauta a prizelor
N∘65

2020-10-22 21:55:42
Traseu de alpinism clasic (gradul romanesc 1A, 1B, 2A, 2B) in conditii de vara, In Romania 2010


Am gresit intrarea intr-o albisoara, ajungand aproximativ intre Albisoara Crucii si Gemenelor. Pentru retragere am decis sa rapelam folosind 2copaci. din cauza ploilor din zilele anterioare si a unui soc dinamic, copacii au fost smulsi din radacina. Atat pers care facea rapel (eu), cat si pers din "regrupare" am cazut vertical ~3m, apoi ne am rostogolit pe teren abrupt aproximativ 30m. Leziunile: eu:leziuni la genunchi si o lovitura la cap, partenerul de coarda: ambele glezne rupte, umar dizlocat, o lovitura la cap

Lipsa de experienta a fost evidenta. Doar cu cartea lui Kargel nu poti merge pe un traseu nou, dupa zile de ploi torentiale. Salvamontul insa a fost extraordinar: au venit repede.
N∘105

2020-10-22 21:42:03
Traseu de alpinism clasic (gradul romanesc 1A, 1B, 2A, 2B) in conditii de iarna, In Romania 2014
Evenimentul nefericit m-a facut sa apreciez mult mai realist riscurile la care ma expun si prin urmare urmare am devenit mult, mult mai prudenta, a fost ca un dus rece. Accidentul a lasat urmari pe viata pentru persoana respectiva, in sensul ca se va putea deplasa doar cu masina pe drumuri de munte..
N∘30

2020-10-22 21:08:59
Traseu de alpinism clasic (gradul romanesc 1A, 1B, 2A, 2B) in conditii mixte (primavara/toamna), In Romania 2019


Am plecat din regrupare, am asigurat în primul piton la 3 m, iar la 5 m am alunecat, nu am verificat bine pitonul care în momentul căderii a sărit. Eu am căzut în picioare pe pragul de piatră al regruarii,si m-am ales cu fractura de tibie și peroneu stang, inclusiv glezna dizlocata. Norocul a fost ca nu eram foarte sus iar fractura a fost închisă.

Experiența destul de precară în trasee a făcut ca verificarea echipării existente pe traseu sa fie superficiala, cu toate că am fost scos cam 1 an din drumeții și alpinism, am revenit dar consider ca sunt mult mai responsabil și prevăzător în ceea ce privește echipamentul propriu cât și cel existent pe traseu, cât și în ceea ce privește condiția fizica și mentală a mea cât și a celorlalți.
N∘103

2020-10-22 19:24:45
Traseu de alpinism clasic (gradul romanesc 1A, 1B, 2A, 2B) in conditii de vara, In Romania 2020


Intr-un traseu de multipitch echipa din care faceam parte a fost condusa pe prima lungime de un catarator cu mari lacune in baza teoretica si in regrupare si-a filat secunzii cu dispozitivul de asigurat (de tip cosulet) montat in repartitorul de sarcina din regrupare dar in modul de filare a unui cap de coarda nu in modul autoblocant. Totodata i-a fost confirmat ca ceea ce a facut e bine de catre un secund experimentat al unei alte echipe pe care capul nostru de coarda l-a prins in regrupare. Dispozitivul era cam la nivelul pieptului deci in caz de cadere a unui secund cam putin probabil sa-l fi putut opri nestiind ca noi avem coarda practic doar dupa carabiniera. Sa nu mai zic ca lasa si coarda libera crezand ca suntem in modul autoblocare. Norocul nostru, a secunzilor, a fost ca nu ne-am lasat in coarda si nu am cazut.


N∘62

2020-10-22 17:54:45
Traseu de alpinism clasic (gradul romanesc 1A, 1B, 2A, 2B) in conditii de iarna, In strainatate 2017


Accidentul a avut loc la coborârea de pe vârful Khan-Tengri pe ruta sudica, între taberele 2 și 1.De fapt nu a fost o avalanșă, ci cădere de gheață cauzată de ruperea unor seracuri deasupra noastră, dar nu am găsit această variantă printre opțiuni.

Accidentul a avut loc la ora 5 dimineața, când teoretic riscul producerii căderilor de gheață e mai redus.Ulterior am aflat că la acea oră a avut loc în zona un mic cutremur, suficient pentru dizlocarea acelor seracuri instabile.Consider deci cauza acestui accident ca fiind asumarea riscurilor obiective a parcurgerii unei rute despre care știam că este expusa producerii unor astfel de evenimente.
N∘100

2020-10-22 17:32:37
Traseu de alpinism clasic (gradul romanesc 1A, 1B, 2A, 2B) in conditii de vara, In Romania 2015


Victima a cazut pe spate 15m, v Costilei


N∘24

2020-10-22 17:19:56
Traseu de alpinism clasic (gradul romanesc 1A, 1B, 2A, 2B) in conditii de vara, In Romania 2020


Tura comerciala, raport 2:9, corzi insuficiente, rapeluri fara backup, grup prea numeros.

Grupurile prea numeroase sau cu raport ghid:client incorect = lipsa de siguranta si riscuri foarte mari
N∘60

2020-10-22 17:08:53
Traseu de alpinism clasic (gradul romanesc 1A, 1B, 2A, 2B) in conditii mixte (primavara/toamna), In Romania 2018


Cadere din Custura Saratii (teren mixt zapada si stanca)

Utilizarea coltarilor si pioletului in cazul in care zapada impune acest lucru
N∘5

2020-10-22 16:34:54
Traseu de alpinism clasic (gradul romanesc 1A, 1B, 2A, 2B) in conditii de iarna, In Romania 2019


O echipa de doi alpinisti au cazut mai mult de 200 m dintr-un traseu de alpinism/catarare mixta din masivul Fagaras in urma cedarii unei regrupari improvizate. Unul din alpinisti a avut doar lovituri usoare la nivelul capului si piciorului, dar s-a putut deplasa cu forte proprii (desi a fost insotit) catre cabana. Celalt a suferit traumatisme multiple. Dintre acestea am putut identifica la fata locului: fracturi la ambele picioare, plaga deschisa la nivelul fetei/nasului, posibile traumatisme la nivelul coloanei. Dispeceratul Salvamont a fost alertat la aproximativ 2 minute dupa obervarea accidentului. Autoritatiile (nu salvamontul) au refuzat interventia cu elicopterul. Ni s-a cerut sa incercam evacuarea victimei catre primul drum de acces pana cand vom fi intampinati de echipa salvamont care urma sa se deplaseze per pedes. Accidentatul a fost imobilizat si transportat de catre alte echipe de alpinisti care erau in zona, cu o targa improvizata din rucsaci, timp de 4 h pana la intalnirea echipei Salvamont. Din acest punct nu am mai asistat la evacuare.


N∘3

2020-10-22 16:33:50
Traseu de alpinism clasic (gradul romanesc 1A, 1B, 2A, 2B) in conditii de vara, In Romania 2020


Unul don alpinisti a cazut inainte sa se asigure cu coarda

Documentarea despre intrarea in traseu a fost facuta superficial iar decizia intrarii in traseu a fost luata in graba si fara o logica clara.
N∘22

2020-10-22 15:33:08
Traseu de alpinism clasic (gradul romanesc 1A, 1B, 2A, 2B) in conditii de vara, In Romania 2015


Lipsa de experienta, echipament neadecvat


N∘52

2020-10-22 15:28:56
Traseu de alpinism clasic (gradul romanesc 1A, 1B, 2A, 2B) in conditii de iarna, In Romania 2019


Victima a incercat sa parcurga un traseu destul de friabil si regrupand sub un tavan fara a avea vreo asigurare fixa( gasit in traseu) a montat o regrupare formata de 2 protectii mobile si de un cui ( batut de catre victima). Partenerul de coarda a asigurat doar protectia fixa si la 3-4 m a alunecat si a cazut, rezultand o cadere de cel putin de factor 1 si tragand cu el toata regruparea .

Alegerea traseului fara a se documenta prea in detaliu asupra ei. Folosind protectii mobile fara a avea destula experienta necesara mai ales iarna. Montarea regruparii prea precara, nesigura. Asigurarea numai unui punct fix in regrupare fara a beneficia si de celelalte protectii( tot socul preluat de o singura protectie) . Nemontarea protectiei urmatoare pentru evitarea caderii de factor in regrupare.
N∘98

2020-10-22 15:05:30
Traseu de alpinism clasic (gradul romanesc 1A, 1B, 2A, 2B) in conditii de vara, In Romania 2019


In zona corzii fixe din Valea Priponului, la capătul corzii este o porțiune cu iarbă, foarte alunecoasă. Persoana a căzut din acel punct opt metri în gol, suferind fracturi deschide la ambele glezne.

Zona cu coarda statică se poate ocoli 20 m în amonte. Coarda trebuie înlocuită cu un lanț bine prins în perete, sau scoasă de tot și deviat traseul pe ocolirea mai sigură. Din păcate a durat peste patru ore ca victima să poată fi troliată cu elicopterul și transportată la spital.
N∘1Formular: clubulalpinroman.net/formaular-incidente-si-accidente-montane
Rezultate in Excel: docs.google.com/spreadsheets/d/1tYxR84...
Rezultate in PDF: drive.google.com/drive/folders/1l2BA...
Statistici si grafice: docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSf...
Circumstante si concluzii: minte9.com/accidente/arhiva