Minte 9 .com
MEMORY App
 


Embeded
Rand

INCIDENTE SI ACCIDENTE MONTANE


2021-01-28 17:27:09
Drumetie montana pe trasee marcate, In Romania 2020


Parcurgeam creasta sudică a Pietrei Craiului într-un grup de 2 persoane. La putin timp după plecarea din Șaua Funduri spre Piscul Baciului, am întâlnit alte 2 persoane necunoscute, care ne-au rugat să parcurgem împreună creasta sudică, deoarece una din ele avea emoții, nu mai fusese pe acest traseu si se simțea mai în siguranță alături de mai mulți oameni. Alăturarea lor s-a făcut în jurul orei 14. La jumătatea crestei sudice, persoana respectivă a suferit un atac de panică, plângea, cerea să fie ținută de mână, nu mai putea să se ridice în picioare. Am continuat foarte încet drumul, persoana respectivă a trebuit sprijinită în porțiunile expuse, care au fost depășite cu greu, și am ajuns la Piscul Baciului odată cu apusul soarelui. În coborârea spre refugiul Grind, persoana în cauză, epuizată, s-a lăsat mai mult târâtă pe fund, cu pauze dese în care aproape plângea și vorbea incoerent. Am ajuns la refugiul Grind la ora 23.30, unde am lăsat cele două persoane în relativă siguranță, alături de alți turiști, unde au înnoptat forțat din cauza epuizării, fără a avea însă la ei saci de dormit.

Nu mă mai însoțesc cu persoane întâlnite pe traseu, a căror experiență nu o cunosc; o sa iau mereu la mine echipament minim necesar pentru bivuac.
N∘166

2021-01-24 03:56:48
Traseu de alpinism clasic (gradul romanesc 1A, 1B, 2A, 2B, etc sau francez F, PD, AD, D, etc) in conditii de vara (chiar daca este pe ghetar), In Romania 2014


Grupul format din 3 persoane a fost surprins de viitura pe Valea Bucsoiului, in portiunea superioara a acesteia, undeva in jurul orei 14:00. Persoana care se afla prima a fost lovita in plin de viitura si a fost aruncata in gol, fiind gasita de catre salvamontisti dupa lasatul intunericului aproximativ la jumatatea vaii, decedata. Celelalte 2 persoane au fost ingropate partial in aluviuni de unde au reusit sa se elibereze prin forte proprii si au alertat serviciul salvamont, fiind ulterior gasite de catre salvatorii montani si transportate la Cabana Omu unde au stat peste noapte. Au fost coborate de pe munte a doua zi. Tot a doua zi a fost recuperat si trupul persoanei decedate.

Tura s-a desfasurat desi prognozele meteo pentru ziua respectiva anuntau ploi in cantitati mari in zonele montane. Cincluzia personala este aceea ca informarile meteo trebuiesc luate foarte in serios.
N∘165

2021-01-05 17:05:09
Traseu de alpinism clasic (gradul romanesc 1A, 1B, 2A, 2B, etc sau francez F, PD, AD, D, etc) in conditii de iarna (chiar daca este pe ghetar), In Romania 2021


Tura pe muntele morarul, iarna, noapte

A doua victima se putea salva daca asculta sugestiile salvamontului
N∘164

2021-01-02 19:51:50
Escalada pe stanca in trasee echipate (pitoane, spituri) de 2 sau mai multe lungimi de coarda, In strainatate 2017


Coborarea se facea prin rapel de-a lungul traseului. In ultima regrupare eram asigurat cu coarda si pentru coborate m-am dezlegat din ea fara sa-im dau seama ca am ramas neasigurat.

La pregatirea si pe parcursul coborarii in rapel, este nevoie de si mai multa concentrare decat pe parcurul traseului.
N∘163

2021-01-02 18:48:02
Drumetie montana pe trasee marcate, In Romania 2019


Grup de 2 persoane la coborâre de la Cabana Cozia spre Mănăstirea Stânișoara. Poteca era acoperită cu gheață, nu se putea parcurge în siguranță decât cu mini colțari sau colțari. Grupul nu avea colțari și a fost de mai multe ori la un pas de accidentare.

Deși participanții aveau experiență, au lăsat colțarii acasă, omițând că era perioada din an în care potecile de la altitudinea respectivă sunt adesea cu gheață. Trebuiau luați colțari sau mini colțari sau, în lipsa lor, traseul trebuia reconfigurat la fața locului.
N∘162
Avalanse
🔔
1/5