Memory App
 Building memory bonds
Catarare   >   Protectii-mobile   >   Plasament corect4 / 12

Puncte de contact

O nuca plasata corect trebuie sa aiba cel putin 3 puncte de contact, montata intr-o fisura care se ingusteaza la baza. Plasamentul nucii trebuie inspectat si de deasupra, nu doar din lateral. O fisura care se deschide spre interior poate parea perfecta privita doar din lateral. Peretii fisurii trebuie testati, stanca sa nu fie friabila, sa nu vibreze. Socul exercitat de nuca in peretii fisurii ii poate disloca, chiar daca la o prima inspectie acestia par solizi. Uneori interiorul fisurii e mai friabil decat exteriorul. Poate prezenta cristale care se disloca usor la socuri. Se foloseste cheia de nuci pentru a curata cat mai bine interiorul fisurii. Daca un plasament este prea departe, se pot folosi doua nuci cu sarmele inlantuite. Rezulta un sistem suficient de rigid. Nu uita sa inspectezi din nou plasamentul atunci cind ajungi in dreptul nucii.

Nuci in opozitie

In fisurile orizontale, montarea nucii necesita o tractionare laterala. Atunci cind directia de incarcare la cadere este in jos, este necesara o forta compensatoare care sa tina nuca pe loc. Se foloseste o a doua nuca care se tractioneaza pe directie opusa, unindu-se cu prima printr-un aneau. Pentru a crea redundanta, se pot folosi noduri cabestan.

Atentionare! Alpinismul este un sport periculos. Informatiile teoretice nu pot inlocui instruirea practica. Fiecare este responsabil pentru deciziile luate pe munte.