Memory Refresh
PrimajutorFulgerele

Semne

De la primele semne, nori cumulonimbus venind spre noi, tunete in departare, trebuie cautat un adapost sigur impotriva traznetelor.

Adapostire

Trebuie evitate locurile predispuse la traznete: varfuri, movile de pamant, copacii, stalpii indicatori, langa apa, langa firele electrice (sau telefonice). In niciun caz nu se sta sub copaci. Trebuie evitate solurile argiloase sau cele cu minereuri de fier. De preferat cele calcaroase. Grotele, surplombele sunt foarte periculoase (cu exceptia celor spatioasa, ce permit distanta de 1m de perete si 3 m deasupra capului). In grote stramte exista riscul formarii unei punti de scurtcircuit peste deschizatura.

Pozitia corpului

Se sta ghemuit, calcaiele lipite, coatele pe genunchi si palmele pe urechi (pentru a proteja timpanul). In acest fel daca un fulger loveste in apropiere, curentul va intra printr-un picior, va trece prin calcaie in celalalt picior si mai departe inapoi in pamant. Se recomanda pastrarea unei distante de 5m fata de alte persoane.
Atentionare! Alpinismul este un sport periculos. Informatiile teoretice nu pot inlocui instruirea practica. Fiecare este responsabil pentru deciziile luate pe munte.