Memory Refresh
PrimajutorMuscatura de vipera

Da

Se evita miscarile inutile. Victima trebuie linistita si intinsa pe spate. Pe cat posibil membrul muscat trebuie asezat sub nivelul inimii. Zona muscaturii se spala cu apa oxigenata, sau apa si sapun (pentru a inlatura veninul din jurul muscaturii). Administrati pacientului o aspirina. Stoarceti rana prin masare (pentru a scoate o parte din venin).

Nu

Nu se fac incizii in zona muscaturii. Nu se foloseste gura pentru aspirarea veninului (te poti otravi singur). Nu se foloseste oricum garoul (eninul va avea o concentratie mare si va distruge celulele). Nu se prinde sarpele (serul din spitale e valabil pentru toti serpii de la noi). Nu se bea alcool si nu se mananca. Nu sugeti rana!

Simptome

Varsaturi, ameteli, tulburari de vedere, transpiratii reci, sete mare. Moartea poate surveni la 5 ore de la muscatura.

Muscatura

Initial este putin dureroasa, marcata de 2 intepaturi mici la distanta de 1 cm. Dupa un timp intepatura devine dureroasa, tumefiata, iar piele de culoare albastru-rosiatica.

Veninul

Serpii tineri sunt mai periculosi (pentru ca nu-si pot doza veninul). In functie de cum simte pericolul, sarpele poate lasa putin venini, sau chiar deloc. Statisticile arata ca in 2/3 din cazuri sarpele nu lasa venin deloc. Fiecare muscatura trebuie tratata ca un caz grav (indiferent de sarpele care ne-a muscat).

Perioda

Pot fi intalnite in perioda Martie - Septembrie. Prudenta sporita in lunile Martie - Aprilie (perioada de imperechere).

Aspivenin

Functioneaza pe principiul pompelor de vid si sunt utile daca muscatura este proaspata (maxim de 5 minute) si daca nu este pe o artera sau vena.

Prevenire

Nu ataca decat atunci din sunt provocate sau surprinse. Au nevoie de venin pentru a vana, si in plus simt instinctiv ca pot fi ucise daca ataca animale mai mari. Umblati in pantaloni lungi. Folositi un bat lung pentru a indeparta la nevoie sarpele. Daca observati un sarpe langa voi, ramaneti nemiscati pentru ca in general se indeparteaza. Nu percep bine sunetele si imaginile insa simt foarte bine vibratiile. wildcarasseverin.ro/ facebook.com/wildcarasseverin/posts/2331380467132428
Atentionare! Alpinismul este un sport periculos. Informatiile teoretice nu pot inlocui instruirea practica. Fiecare este responsabil pentru deciziile luate pe munte.