Memory.app

CATARARE
Avantaje

Pot aparea situatii cind esti nevoit sa faci rapel pe o singura coarda (semicoarda). Un posibil scenariu este atunci cind una din semicorzi este avariata. O singura coarda e mai usoar de manevrat, mai ales pe rutele usoare cu ghid. Greutate redusa. Semicoarda 8.5mm (48g/m) / 20m = 0.9kg / 30m = 1.4kg (5KN - dinamic, FF2) Cordelina 5 mm (18g/m) / 20m = 0.3kg / 30m = 0.5kg (5KN - static) Daca planuiesti rapeluri scurte, insa vrei sa ai backup si pentru rapeluri mai lungi.
(1/3)

Dezavantaje

Amenajat incorect poate cauza moartea! Cordelina lunga (50mm) e greu de manevrat (mai ales cu manusi). Rapel suspendat pe o singura semicoarda necesita multa frecare pentru a fi sigur. Este absolut necesara asigurarea cu prusik si rapel pe caraba cu nod semicabestan. Nodul care retine coarda in top se poate incurca usor in obstacole. Din aceasta cauza este folosit mai multa iarna. Zapada si gheata avand coeficient mic de frecare.
(2/3)

Nodul 9

Practic se rapeleaza folosind un singur nod care blocheaza coarda la inelele din top. Se foloseste un nod mare, de preferat nodul 9. Pentru atasarea cordelinei de coarda se foloseste nodul simplu. Coarda va fi recuperata mai repede daca folosim maieun rapid in top, Un saculet usor pentru stocarea cordelinei in timpul coborarii este foarte util.

Questions    🔔
1/5