Memory Refresh
CatarareRapelul pe o coarda

Avantaje

Pot aparea situatii cind esti nevoit sa faci rapel pe o singura coarda (semicoarda). Un posibil scenariu este atunci cind una din semicorzi este avariata de caderi de pietre sau prin frecare de margini ascutite. O singura coarda e mai usoar de manevrat, mai ales pe rutele usoare cu ghid. Greutate redusa: Semicoarda 8.5mm (48g/m) / 20m = 0.9kg / 30m = 1.4kg (5KN - dinamic, FF2) Cordelina 5 mm (18g/m) / 20m = 0.3kg / 30m = 0.5kg (5kn - static) Daca planuiesti rapeluri scurte, insa vrei sa ai backup si pentru unele rapeluri mai lungi.

Dezavantaje

Amenajat incorect poate cauza moartea! Cordelina lunga (50mm) e greu de manevrat (mai ales cu manusi). Rapel suspendat pe o singura semicoarda necesita multa frecare pentru a fi sigur. Este absolut necesara asigurarea cu prusik si eventual rapel pe caraba cu nod semi-cabestan. Nodul care retine coarda in top se poate incurca usor in obstacole pe parcursul recuperarii corzii. Din aceasta cauza este folosit mai multa iarna, zapada si gheata avand coeficient mic de frecare.

Nodul

Practic se rapeleaza folosind un singur nod care blocheaza coarda la inelul (inelele) din top. Se foloseste un nod mare, de preferat nodul 9. Pentru atasarea cordelinei de coarda se foloseste nodul simplu. Nu e necesar maieun rapid in top, insa coarda va fi recuperata mai repede daca-l folosim. Un saculet usor pentru stocarea cordelinei in timpul coborarii este foarte util.

bigfootmountainguides.com/2012/01/how-to-use-pull-cord-for-rappelling_31.html www./101knots.com/figure-9-loop-knot.html
Atentionare! Alpinismul este un sport periculos. Informatiile teoretice nu pot inlocui instruirea practica. Fiecare este responsabil pentru deciziile luate pe munte.