Expert Refresh

Dispozitiv salvare

1) DVA actioneaza
2) DVA ghideaza
3) Cautarea initiala
4) La inceputul cautarii


Inductia magnetica
Detectoarele victime avalansa sunt directionale, ceea ce inseamna ca primesc un semnal mai puternic pe o directie decat pe cealalta. Dar nu sunt directionale asa cum am fi tentati sa credem. Nu ghideaza direct spre victima, in linie dreapta, ci de-a lungul undelor magnetice (metoda inductie magnetice). DVA-urile moderne, digitale, au lumini sau sageti pentru a-ti arata in ce directie sa intorci dispozitivul. Simplu, daca faci asta intr-o parcare. In teren de avalansa devine mult mai complicat. Va trebui poate sa urci, sa cobori, sa ocolesti. Daca baza avalansei este ingusta, e posibil sa fi ghidat in exteriorul zonei curatate de avalansa, pe teren periculos. Insa practicand, poti invata sa depasesti aceste probleme.
Metoda grila
Inductia magnetica functioneaza bine la distanta, insa pe masura ce te apropii va trebui sa comuti pe metoda grila, deplasandu-te intai transversal pe panta, apoi in josul pantei, la 90 grade, si tot asa. Cand ajungi foarte aproape, apropie dispozitivul de suprafata zapezii.
Zig-zag
La inceputul cautarii, cea mai buna metoda de a gasi semnalul intial este sa cobori in zig-zag, maturand toata lungimea suprafetii maturate de avalansa. Pentru cele mai multe dispozitive, distanta de zig-zag poate sa fie 100m, unghi de 45 grade, la o distanta minima de 20 de m de marginea laterala a avalansei.
Primul semnal
Dupa ce gasesti primul semnal, nu pierde prea mult timp cu detaliile. Daca semnalul creste in intensitate, te indrepti spre directia corecta. In aceste momente ar trebui sa fi in alergare.
Apropierea
Pe masura ce te apropii, trebuie sa incetinesti. Cind semnalul este maxim, esti la mai putin de patru metri de victima. Nu incepe sa sapi acum, in niciun caz! Alocati ceva timp, cam 30 secunde, pentru a gasi locatia exacta. Daca ai practicat suficient, ar trebui sa poti aprecia adancimea si sa atingi victima cu sonda, din prima incercare.


References