Memory App
 Building memory bonds
Avalanse   >   Salvare   >   Plan supravietuitori7 / 7

Creierul reptilian

Iata un scenariu de cosmar ingrozitor. Tocmai ti-ai vazut partenerul, prietenul sau iubita luat de avalansa, disparand intre resturile de zapada. Acum supravietuirea lor depinde doar de tine! In astfel de situatii lobul frontal (logic si discernamant) de obicei se opreste si operezi la un nivel mai adanc, reptilian. Doar prin practica si iar practica poti efectua o salvare rapida.

Ultima zona unde a fost vazuta victima

Daca poti vedea victima, priveste-o cu atentie. Memoreaza locul exact unde ai vazut-o ultima oara. De obicei, dupa ce sunt inghitite de zapada, sunt tarate drept in jos. Indicii precum caciula sau manusi sunt pe directia victimei.

Nu trimite dupa ajutor

Victima este practic in situatia inecatului. Timpul este scurt. O echipa de salvare poate ajunge cel mai devreme intr-o ora-doua. Ai nevoie de toate resursele pentru a o salva.

Martori si supravietuitori

Daca nu ai vazut accidentul dar altii da, interogheaza-i pentru a afla cat mai multe date. In plus, cu siguranta sunt coplesiti si au tendinta sa alege haotic dupa ajutor, de multe ori in calea urmatoarei avalanse.

Prioritatile

In primul rand trebuie sa ai grija de tine si de supravietuitori, abia apoi de victime. Opreste-te, gandeste, planifica!

Cand poti cobori

Daca nu poti cobora in siguranta, n-o face! Vestea buna e ca in majoritatea cazurilor, conditiile sunt sigure. Orice ai face nu traversa o panta asemanatoare. Verifica ca zona unde s-au oprit resturile de zapada sa nu fie in calea altei posibile avalanse adiacente.

Planificarea

Uneori pentru a te misca repede este nevoie sa te misti mai incet. Emotiile puternice, comunicarea proasta, problemele cu echipamentul, logistica, toate concureaza pentru a face salvarea un talmes-balmes. Opreste-te, gandeste, planifica!

Atentionare! Alpinismul este un sport periculos. Informatiile teoretice nu pot inlocui instruirea practica. Fiecare este responsabil pentru deciziile luate pe munte.