ExpertRefresh

Salvare / Plan supravietuitori  

Related Pages

Desfasurare avalansa
Plan supravietuitori
Dispozitiv salvare
Sondarea si saparea
Homeostazia riscului
Tehnologia


0.0% 100%
 
 
0 pages 62 questions
1) In situatii de criza, cum ar fi o avalansa
2) Este important
3) Primul lucru care trebuie facut
Creierul reptilian
Iata un scenariu de cosmar ingrozitor. Tocmai ti-ai vazut partenerul, prietenul sau iubita luat de avalansa si disparand intre resturile de zapada. Acum supravietuirea lor depinde doar de tine! In astfel de situatii lobul frontal (logic si discernamant) de obicei se opreste si operezi la un nivel mai adanc, reptilian. Ca oricine in aceasta situatie vei face greseli stupide. Chiar si salvarile profesionale sunt adesea un talmes-balmes. Doar prin practica si iar practica poti efectua o salvare rapida.
Ultima zona unde a fost vazuta victima
Daca poti vedea victima, priveste-o cu atentie. Memoreaza locul exact unde ai vazut-o ultima oara. De obicei, dupa ce sunt inghitite de zapada, sunt tarate drept in jos. Indicii precum caciula sau manusi sunt pe directia victimei.
Nu trimite dupa ajutor
Nu sti inca daca victima are nevoie de ajutor. S-ar putea sa fie in regula, de ce sa primejduiesti viata salvatorilor? Victima este practic in situatia inecatului. Timpul este scurt. O echipa de salvare poate ajunge cel mai devreme intr-o ora-doua. Ai nevoie de toate resursele pentru a o salva.
Martori si supravietuitori
Daca nu ai vazut accidentul dar altii da, interogheaza-i pentru a afla cat mai multe date. In plus, cu siguranta sunt coplesiti si au tendinta sa alege haotic dupa ajutor, de multe ori in calea urmatoarei avalanse. Afla cate victime sunt, unde, daca aveau DVA, etc.
Prioritatile
In primul rand trebuie sa ai grija de tine si de supravietuitori, abia apoi de victime. Opreste-te, gandeste, planifica!
Cand poti cobori
Daca nu poti cobora in siguranta, n-o face! Vestea buna e ca in majoritatea cazurilor, conditiile sunt sigure. Orice ai face nu traversa o panta asemanatoare. De obicei zapada ramasa in coama, nu mai pleaca. Poti traversa in siguranta chiar si 10 m de zapada ramasa in coama. Ai grija totusi daca avalansa a avut loc la jumatatea pantei. Verifica ca zona unde s-au oprit resturile de zapada sa nu fie in calea altei posibile avalanse adiacente. Cind stai sub daramaturi este aproape intotdeauna sigur sa urci spre ele (cu exceptia cazului cind sunt in calea altei avalanse, sau daca avalansa a fost declansata spontan, cazind de sus).
Planificarea
Uneori pentru a te misca repede este nevoie sa te misti mai incet. Emotiile puternice, comunicarea proasta, problemele cu echipamentul, logistica, toate concureaza pentru a face salvarea un talmes-balmes. Opreste-te, gandeste, planifica! Fa inventarul echipamentului, muta dva-urile pe receptionare, verifica-le pe fiecare in parte pentru a nu distorsiona cautarea. Nu arunca haotic echipamentul in zapada, va fi greu sa-l indentifici pe al victimei.


References