Memory App
 Building memory bonds
Avalanse   >   Salvare   >   Desfasurare avalansa5 / 8

Fractura

Vei auzi un sunet puternic, whoompf, si fisuri peste tot in jur.

1-2 secunde

Placa incepe sa se miste ajungand la 15 km/h. E ca si cum cineva ti-a tras covorul de sub picioare. Nu ezita sa tipi cat poti de tare.

2-5 secunde

Viteza de 15 - 40 km/h. Blocurile de zapada vibreaza furios. E prea tarziu sa poti apuca un copac. Arunca echipamentul, dar pastreaza rucsacul (te fereste de traume si ai volum mai mare)

5-10 secunde

Viteza intre 70-130 km/h. Esti rasucit cu violenta si nu mai sti in care parte e cerul. Cu fiecare respiratie inghiti zapada. Manusile, caciula, ochelari s-au dus. Impactul cu rocile sau copacii insemna ranire grava sau chiar moarte. Incearca pe cat posibil sa inoti pentru a te mentine la suprafata.

10-15 secunde

Avalansa incetineste si se solidifica rapid, chiar inainte de a se opri. Adaposteste-ti gura cu bratul si intinde cealalata mina (nu conteaza ca nu stii in care parte este cerul).

Avalansa se opreste

Esti cimentat si nu poti misca un deget. Relaxeaza-te, e singura ta sansa. Oricum ne te vei putea elibera singur. De ce sa consumi degeaba pretiosul oxigen.

4 minute

Pe masura ce respiri dioxidul de carbon format in jurul gurii, incepi sa-ti pierzi cunostinta.

15 minute

Majoritatea victimele sunt inconstiente, unele cu leziuni cerebrale.

25 minute

50% din victimele ingropate total (fara traume fizice) sunt moarte. 35 minute - 75% 90 minute - 85% 120 minute - 97%

Atentionare! Alpinismul este un sport periculos. Informatiile teoretice nu pot inlocui instruirea practica. Fiecare este responsabil pentru deciziile luate pe munte.