ExpertRefresh

Proceduri / 10 reguli de baza  

Related Pages

Factorii de risc
Card Avaluator
Matrice decizionala
10 reguli de baza


0.0% 100%
 
 
0 pages 62 questions
1) Care grupuri sunt mai eficiente
2) Ce insemna cand traversezi pe deasupra partenerului?
3) E de preferat ca intotdeauna
4) Cornisele nu sunt de incredere1) Cate unul pe rand (si cineva de paza in loc sigur)
Instinctul de turma este adanc inradacinat in subconstientul nostru, si pe buna dreptate. Milioane de ani ne-a aparat de animalele salbatice, insa are efectul opus cind vine vorba de dragonii avalanselor. Este esential sa rezisti instinctului de grup, din mai multe motive. a) Daca ceva merge prost va fi nevoie de cineva sa dezgroape victimele. b) Un grup de persoane cantareste mai mult si e mai probabil sa supraincarce straturile slabe. c) Mai multe persoane cutreierind pe panta in acelasi timp pot mai usor sa gaseasca involuntar punctele ascunse de declansare a avalanselor. La grupurile mici, expune doar cate o persoana pe rand. La grupurile mari, imparte grupul in doua. Uneori este bine ca cele doua grupuri sa se deplaseze pe pante diferite, in contact vizual si audio. Niciodata sa traversezi pe deasupra partenerului! Unele patrule de schi considera traversarea pe deasupra cuiva ca o tentativa de omor si o trateaza ca atare. Daca declansezi o avalansa deasupra partenerului, nu e doar un comportament foarte urat, dar sunt sanse bune ca amandoi sa fiti ingropati si nu va mai fi nimeni care sa dezgroape.
2) Sa ai mereu o ruta de scapare
Se aplica doar schiorilor, nu si alpinistilor. In cazul alpinistilor, viteza avalansei este prea mare pentru a mai putea scapa
3) Niciodata primul
Nu testa niciodata stabilitatea zapezii folosind cel mai de pret lucru al tau, viata ta. Sunt destui voluntari pentru asta care se intrec intre ei. Potrivit statisticilor elvetiene, 90% din avalanse sunt declansate de prima persoana care coboara. Autorul, Bruce Temper adora sa coboare ultimul. Prietenii lui au inceput sa se prinda. Cauta o mie de motive, mananca un sandvish, verifica telefonul, etc.
4) Niciodata sa nu te increzi intr-o cornisa
Niciodata sa nu paseste spre o margine sau prapastie fara ca inainte sa verifici din alt unghi daca nu cumva o sa stai doar pe aer. Cind pasesti pe langa o cornisa toata lumea intelege ca nu e bine sa mergi pe margine. Insa chiar si asa pasesc mult prea aproape. Cornisele au un obicei urat de a se rupe mult mai departe decat te astepti. Se pot rupe chiar dincolo de linia copacilor.
5) Fii obsedat de consecinte, de ce se poate intampla
Mereu sa privesti latura sumbra a unei decizii. Ce se intampla daca decizia nu e buna, daca totusi zapada pleaca. Aminteste-ti ca oricand te poti intoarce pe unde ai venit. Cint totul esueaza, baga-te dedesupt. Multi s-au salvat din furtuni adapostindu-se sub zapada, unde poate fi surprinzator de cald.
6) Incepe de jos si croieste-ti calea gradat
Terenul iti ofera aproape mereu pante de test. Nu sari direct pe o panta periculoasa care te-ar putea ucide. Incepe cu pantele nepericuloase si daca obtii unda verde, mergi gradat spre pante mai periculoase.
7) Comunicare permanenta si eficienta 8) Foloseste coarda
Foloseste coarda pentru asigurare pe pantele periculoase. O cordelina de 7mm x 30 m este usoara si poate fi folosita pentru rapeluri scurte, saparea in zapada, sau spargerea corniselor de test.
9) Foloseste echipamentul adecvat
Echipament de baza: bete de schi (fara legaturi), DVA, lopata, sonda. Echipament aditional: statie radio, inclinomentru, compas, kit de prim ajutor, haine de rezerva
10) Terenul este cel mai important
Niciodata sa nu subestimezi importanta terenului. Daca ar fi sa inveti un singur lucru despre avalanse, acela este negocierea terenului (mare si mic).


References