Memory App
 Building memory bonds
Avalanse   >   Proceduri   >   10 reguli de baza5 / 11

1. Cate unul pe rand

Este esential sa rezisti instinctului de grup, din mai multe motive. a) Daca ceva merge prost va fi nevoie de cineva sa dezgroape victimele. b) Un grup de persoane cantareste mai mult si e mai probabil sa supraincarce straturile slabe. c) Mai multe persoane cutreierind pe panta in acelasi timp pot mai usor sa gaseasca involuntar punctele sensibile. Niciodata sa traversezi pe deasupra partenerului! Unele patrule de schi considera traversarea pe deasupra cuiva ca o tentativa de omor si o trateaza ca atare.

2. Sa ai mereu o ruta de scapare

Se aplica doar schiorilor, nu si alpinistilor. In cazul alpinistilor, viteza avalansei este prea mare pentru a mai putea scapa

3. Niciodata primul

Nu testa niciodata stabilitatea zapezii folosind cel mai de pret lucru al tau, viata ta. Sunt destui voluntari pentru asta care se intrec intre ei. Potrivit statisticilor elvetiene, 90% din avalanse sunt declansate de prima persoana care coboara.

4. Niciodata sa nu te increzi intr-o cornisa

Niciodata nu se paseste spre o margine sau prapastie fara ca inainte sa verifici din alt unghi daca nu cumva o sa stai doar pe aer. Cornisele se pot rupe chiar dincolo de linia copacilor.

5. Fii obsedat de consecinte, de ce se poate intampla

Mereu sa privesti latura sumbra a unei decizii. Ce se intampla daca decizia nu e buna, daca totusi zapada pleaca.

6. Incepe de jos si croieste-ti calea gradat

Terenul iti ofera aproape mereu pante de test. Nu sari direct pe o panta periculoasa care te-ar putea ucide.

7. Comunicare permanenta si eficienta

8. Foloseste coarda

Foloseste coarda pentru asigurare pe pantele periculoase. O cordelina de 7mm x 30 m este usoara si poate fi folosita pentru rapeluri scurte, saparea in zapada, sau spargerea corniselor de test.

9. Foloseste echipamentul adecvat

Echipament de baza: bete de schi (fara legaturi), DVA, lopata, sonda. Echipament aditional: statie radio, inclinomentru, compas, kit de prim ajutor, haine de rezerva

10. Terenul este cel mai important

Niciodata sa nu subestimezi importanta terenului. Daca ar fi sa inveti un singur lucru despre avalanse, acela este negocierea terenului (mare si mic).

Atentionare! Alpinismul este un sport periculos. Informatiile teoretice nu pot inlocui instruirea practica. Fiecare este responsabil pentru deciziile luate pe munte.