ExpertRefresh

Stabilitatea / Situatii neobisnuite  

1) La o depunere uniforma de 60 cm, indiferent de altitudine
2) Cind ninsorile vin dinspre est, in zona cu vinturi predominant vestice
Exemplul 1 (depuneri mari, uniforme)
In mijlocul iernii, la altitudini mari intalnim zapada adanca, in timp ce, la altitudini joase si pe pantele supuse vantului, avem straturi mai superficiale de zapada. Sa presupunem ca un camp rece, fara prea mult vint, depune uniform 60 cm de zapada densa, indiferent de altitudine sau aspect. O mantie alba acopera acum uniform tot muntele. Unde vor aparea avalansele?
Raspuns
La altitudini joase. Dupa cum am invatat, zapada mica tinde sa fie zapada slaba. Asa ca 60 de cm de zapada noua peste zapada superficiala, e mai periculoasa decat asezata pe zapada adanca, tare. Sa ne reamintim mantra, vremea neobisnuita produce avalanse neobisnuite. 60 de cm depusi la altitudine nu e neobisnuit, insa la altitudine joasa, da.
Exemplul 2 (vant dinspre sud)
De-a lungul ultimelor luni, vantul si ninsorile au venit din directia predominanta, dinspre vest. Apoi o ninsoare a venit dinspre est. Unde te astepti sa ai avalanse?
Raspuns:
Din nou, in zonele care primesc cantitati neobisnuite si disproportionate de zapada. In acest caz, pantele estice vor primi mai multa zapada decat cele vestice, iar vantul va incarca pantele vestice, in apropierea crestei. Ambele pante sunt la fel de periculoase. In plus, oamenii se obisnuiesc sa urce pe o anumita panta, pentru ca de obicei este batuta de vinturi. Situatiile neobisnuite ca aceasta ii pot lua prin surprindere.


References