ExpertRefresh

Stabilitatea / Scenarii  

1) La inceputul iernii sunt periculoase pantele
2) La inceputul iernii zapada mai buna de mers sau schiat este pe pantele
3) In mijlocul iernii, cu invesie termica sunt de evitatExamplul 1 (primele ninsori)
Sa presupunem ca suntem in emisfera nordica, la latitudini medii, climat inter-continental, si altitudini maxime de 3000 m. Primele ninsori aduc cam 1 m de zapada noua, putin densa. Dupa doua saptamani de soare, zapada se aseaza atingind acum 60 cm. Urmeaza apoi ninsori care aduc inca 60 cm de zapada densa. Care e stratul slab, unde-l gasesti si ce model ar putea avea?
Raspuns
Pe parcursul celor doua saptamani de cer senin, mare parte din zapada se va topi, pe pantele expuse soarelui (cele sudice), sau cel putin se va stabiliza. Pe pantele umbrite (nordice), este alta poveste. Cerul senin a mentinut suprafata zapezii foarte rece. Combinat cu stratul relativ subtire de zapada, sunt intrunite conditiile pentru aparitia temutului strat de chiciura de adancime. La fel se poate intampla si pe fetele cu expunere estica (deoarece expunerea estica e mereu mai rece decat cea vestica). In plus putem avea strat de chiciura de suprafata. Noua zapada cazuta va incepe un ciclu de formare a placilor moi de avalansa pe pantele cu expunere nordica si estica. Pe pantele sudice zapada noua cade pe zapada mai stabila sau direct pe roci, ceea ce asigura o buna ancorare. Este o situatie pierzatoare oricum ai da-o. Ori stai pe fetele sudice si te vei lovi continuu de roci, ori risti sa declansezi avalanse acolo unde zapada e mai buna. Se intampla in fiecare an. Febra primelor zapezi aduce cu sine multe victime.
Exemplul 2 (ianuarie)
Avem acum 2 metri de zapada stabila. Dupa o furtuna, cerul se insenineaza si umiditatea persista cateva zile. Avem o puternica inversie termica si esti nevoit sa cureti gheata de pe parbriz in fiecare dimineata. Dimineata urmatoare, vantul sufla dinspre sud, iar dupa-amiaza se depun 30 cm de zapada noua. Cu ce fel de dragon ne confruntam in aceste conditii?
Raspuns
Stratul slab va fi cel mai probabil chiciura de suprafata. Gheata de pe parbriz e un bun indicator. Umiditatea si cerul senin a format rapid un strat chiciura de suprafata pe toate pantele. Chiar daca soarele a topit stratul de chiciura pe pantele insorite, nu la fel se intampla si cu pantele de la altitudini mai mari. Chiciura de suprafata se formeaza cu precadere la altitudini mici, unde umiditatea si cerul senin fac ca aerul rece sa se scufunde in vai. La altitudini vantul tinde sa mature stratul de chiciura. Sunt de evitat pantele umbroase, ferite de vant, de altitudini medii sau joase.
Exemplul 3 (martie)
Avem zapada adinca, stabila. Tocmai ai urcat un munte mare pe coasta pacificului si te intorci in tabara de baza. E viscol si pasesti prin zapada proaspata de jumatate de metru. Pe masura ce cobori, observi ca ninsoarea s-a transformat in ploaie. Ce-i de facut?
Raspuns:
Temperatura a crescut. Ploaia care cade acum pe zapada proaspata declanseaza, aprope de fiecare data, avalanse naturale. Daca trebuie sa traversezi pante de avalansa, sau pe sub ele, te indrepti spre o capcana. Alegerea e simpla, gaseste un loc sigur de campare si ramai pe loc. Ploaia cade la fel pe toate pantele, nu vei gasi pante sigure. Ploua mai mult la altitudini joase. Sa cobori acum e o nebunie. Chiar daca va ploua o saptamana, oricum e mai bine sa traversezi o panta in a doua zi de ploaie. Poate vei descoperi ca avalansa deja s-a auto-declansat, oferindu-ti o panta foarte sigura. Oricum dupa o zi de ploaie, probabil zapada si-a format deja canale de scurgere, fiind mult mai stabila. Primavara ciclul alunecarilor de zapada incepe pe pantele sudice, le altitudini mici. Continua cu cele vestice/estice la altitudini medii. Se incheie pe pantele norice la altitudini mari. Prin topire straturile de zapada sunt distruse, transformadu-se intr-unul singur, foarte dens.


References