Memory App
 Building memory bonds
Avalanse   >   Testarea   >   Saparea9 / 5

Lopata folosita rar

De cele mai multe ori obtinem suficienta informatie despre zapada, fara sa fie nevoie sa scoatem temuta lopata.

Cum sa sapi

Contrar opiniei generale, saparea in zapada nu trebuie sa ia mult timp. Daca ti se racesc picioarele, inseamna ca faci ceva gresit. Saparea in zapada n-ar trebui sa ia mai mult de 10 minute. E de preferat sa sapi mai multe gropi si sa faci o medie a rezultatelor, decat una singura foarte bine documentata. Aseaza-te pe un genunchi, pentru a-ti proteja spatele. Latimea sa fie cam de 1 m. Arunca zapada la vale pentru a avea loc mai tarziu, fara sa o ridici. Asta ia doar cateva minute daca esti pe o panta (unde ar si trebui sa fi). Dupa saparea gropii, care oricum ofera deja multe informatii, simte peretele mangaindu-l cu mainile. E de prefeta in lateral pentru nu a strica stratul de sus. Daca sunt doua persoane, e de preferat sa sape fiecare in locuri diferite. E mai util si mai simplu, doua persoane in aceiasi groapa tind sa se incurce una pe cealalta.

Cat de adanc

Pentru ca e dificil ca oamenii sa declanseze avalanse mai adanci de 1 m, de obicei e suficienta o groapa de cel mult 1 m. Deasemenea panta trebuie sa fie de cel putin 30 grade (ideal de 38 grade).

Spada de taiere

Folosirea unei spade de zapada usureaza mult munca. Se poate si fara, folosind manerul batului de schi, dar vei ajunge foarte repede sa urasti toata treaba. Cumpara-ti o spada si foloseste-o des.

Timp

Sapare in zapada moale, cu lopata buna si pe panta inclinata ia doar cateva minute. Zapada tare ia dublu ca timp.

Atentionare! Alpinismul este un sport periculos. Informatiile teoretice nu pot inlocui instruirea practica. Fiecare este responsabil pentru deciziile luate pe munte.