ExpertRefresh

Testarea / Saparea  

Related Pages

Teste rapide
Unde sa sapi
Saparea
Teste cu lopata
Structura


0.0% 100%
 
 
0 pages 62 questions
1) Lopata
2) Saparea unei gropi reprezentative
3) Sapare se faceLopata folosita rar
De cele mai multe ori obtinem suficienta informatie despre zapada, fara sa fie nevoie sa scoatem temuta lopata. Insa uneori, singurul mod de a obtine informatii despre straturile adanci este de a ne incalzi umerii si a trece la treaba.
Cum sa sapi
Contrar opiniei generale, saparea in zapada nu trebuie sa ia mult timp. Daca ti se racesc picioarele, inseamna ca faci ceva gresit. Saparea in zapada n-ar trebui sa ia mai mult de 10 minute. E de preferat sa sapi mai multe gropi si sa faci o medie a rezultatelor, decat una singura foarte bine documentata. Aseaza-te pe un genunchi, pentru a-ti proteja spatele. Latimea sa fie cam de 1 m. Nu sapa vertical ca si cum ai sapa spre China. Arunca zapada la vale pentru a avea loc mai tarziu, fara sa o ridici. Asta ia doar cateva minute daca esti pe o panta (unde ar si trebui sa fi). Dupa saparea gropii, care oricum ofera deja multe informatii, simte peretele mangaindu-l cu mainile. E de prefeta in lateral pentru nu a strica stratul de sus. Daca sunt doua persoane, e de preferat sa sape fiecare in locuri diferite. E mai util si mai simplu, doua persoane in aceiasi groapa tind sa se incurce una pe cealalta.
Cat de adanc
Pentru ca e dificil ca oamenii sa declanseze avalanse mai adanci de 1 m, de obicei e suficienta o groapa de cel mult 1 m. Deasemenea panta trebuie sa fie de cel putin 30 grade (ideal de 38 grade).
Spada de taiere
Folosirea unei spade de zapada usureaza mult munca. Se poate si fara, folosind manerul batului de schi, dar vei ajunge foarte repede sa urasti toata treaba. Cumpara-ti o spada si foloseste-o des.
Timp
Sapare in zapada moale, cu lopata buna si pe panta inclinata ia doar cateva minute. Zapada tare ia dublu ca timp.


References