Memory App
 Building memory bonds
Avalanse   >   Testarea   >   Unde sa sapi2 / 12

Unde sa sapi

Este mai important unde decat cum sa sapi. Sapa pe o panta asemanatoare cu cea de care esti interesat (ca aspect si inclinatie), fara sa te expui riscurilor. De obicei poti gasi pante mici ca dimensiune, nepericuloase in caz ca aluneca.

De evitat

Nu sapa imediat in apropierea crestelor, acolo unde vantul a afectat zapada. Desi uneori zapada se poate rupe chiar sub creasta, de cele mai multe ori punctele declansatoare sunt mult mai jos. Evita copacii singuratici. Acestia tind sa adaposteasca zapada sub ei, conditiile find mult diferite fata de pantele deschise. Evita zonele de compresie de la baza, sau zonele unde oamenii au batatorit zapada.

Sonda de avalansa

Foloseste sonda de avalansa pentru a gasi un loc cu adancime medie. Zonele cu zapada mai mica sunt adesea puncte declansatoare. Sonda te ajuta deasemenea, sa eviti sapare in locuri stupide cum ar fi deasupra unei roci.

Avalansa recenta

Probabil cel mai bun loc pentru analiza straturilor e chiar pe flancul unei avalanse recente. Poti vedea exact stratul care a produs avalansa acum cateva minute, ore sau zile. Aminteste-ti ca nu sunt totusi aceleasi conditii. Toata zapada instabila e acum in vale. Conditiile cele mai reprezentative pentru viitoare avalanse sunt in flancul avalansei si nu in coroana, in partea de sus.

Atentionare! Alpinismul este un sport periculos. Informatiile teoretice nu pot inlocui instruirea practica. Fiecare este responsabil pentru deciziile luate pe munte.