ExpertRefresh

Testarea / Unde sa sapi  

Related Pages

Teste rapide
Unde sa sapi
Saparea
Teste cu lopata
Structura


0.0% 100%
 
 
0 pages 62 questions
1) Gropa trebuie sapata
2) Nu ajuta la nimic saparea
3) Foloseste sonda de avalansaUnde sa sapi
Este mai important unde decat cum sa sapi. Sa gasesti locul potrivit este o arta, dar chiar si asa exista cateva linii ajutatoare. Sapa pe o panta asemanatoare cu cea de care esti interesat (ca aspect si inclinatie), fara sa te expui riscurilor. De obicei poti gasi pante mici ca dimensiune, nepericuloase in caz ca aluneca. Sau poti sa-ti croiesti drumul gradat spre teren mai periculos. Daca o testare iti da unda verde te poti aventura gradat sa sapi in zona mai periculoasa. Niciodata nu sapa direct pe o panta periculoasa, fara a aduna inainte suficiente date.
De evitat
Nu sapa imediat in apropierea crestelor, acolo unde vantul a afectat zapada. Desi uneori zapada se poate rupe chiar sub creasta, de cele mai multe ori punctele declansatoare sunt mult mai jos. Evita copacii singuratici. Acestia tind sa adaposteasca zapada sub ei, conditiile find mult diferite fata de pantele deschise. Evita zonele de compresie de la baza, sau zonele unde oamenii au batatorit zapada.
Sonda de avalansa
Foloseste sonda de avalansa pentru a gasi un loc cu adancime medie. Nu sapa in zapada adanca, ci in zone de adancime medie, sau sub medie. Zonele cu zapada mai mica sunt adesea puncte declansatoare. Sonda te ajuta deasemenea, sa eviti sapare in locuri stupide cum ar fi deasupra unei roci.
Avalansa recenta
Probabil cel mai bun loc pentru analiza straturilor e chiar pe flancul unei avalanse recente. Daca sapi pe linie de fractura, poti vedea bestia de aproape. Poti vedea exact stratul care a produs avalansa acum cateva minute, ore sau zile. Aminteste-ti ca nu sunt totusi aceleasi conditii. Toata zapada instabila e acum in vale. Conditiile cele mai reprezentative pentru viitoare avalanse sunt in flancul avalansei si nu in coroana, in partea de sus.


References