Memory App
 Building memory bonds
Avalanse   >   Testarea   >   Teste rapide7 / 11

Criterii pentru teste

Sa functioneze, sa poata fi executate rapid, si cu minimul de materiale. N-ar face nimeni teste de zapada, daca asta ar insemna farmacie.

Testul cu batul de schi (1-5 secunde)

Impinge batul (cu floreta) sau pioletul in zapada, simtind straturile nevazute. Multi profesionisti fac asta de sute de ori pe zi. In zapada tare poti folosi manerul batului de schi. Daca simti rezistenta in straturile de suprafata, dupa care brusc batul trece printr-un stat ce pare mai mult aer, nu e bine. Asta insemana ca o placa suprapune un strat fatzeta, o combinatie extrem de periculoasa. E timpul sa te opresti si sa sapi pentru a investiga mai in amanunt.

Testul de tragere cu mana (5-20 secunde)

Sapa o mica groapa, apoi deasupra ei traseaza un mic dreptunghi (30 cm) cu mana, sau cu batul de schi. Trage spre tine pentru a vedea cat de bine e prins stratul de la suprafata de restul zapezii. Dupa o furtuna, profesionistii fac zeci de astfel de teste intr-o zi.

Testul de pasire deasupra potecii (5-20 secunde)

La o poteca orizontala sau diagonala, paseste deasupra potecii si incearca sa prabusesti zapada de la suprafata in poteca. Sau loveste zapada la schimbarile de directie si vezi daca se surpa. Testul este eficient doar pentru zapada noua, cu straturi slabe superficiale.

Testul pe movile mici (5-30 secunde)

Gaseste o panta de mici dimensiuni, fara consecinte in caz ca aluneca. Sari pe ea. Daca aluneca ce-ti spune asta despre panta cu acelasi aspect si unghi spre care te indrepti?

Testul inclinatiei (20-60 secunde)

Taie o bucata de zapada de dimensiunile lopetii si ridic-o. Sustine cu mana partea de jos a coloanei si inclina lopata progresiv. In acelasi timp loveste usor partea de jos a lopetii cu cealalta mana, pana cand stratul de deasupra gliseaza. Cu cat inclinarea finala este mai mare, cu atat zapada este mai stabila. Testul este un bun indiciu legat de instabilitate in straturile de zapada proaspata.

Ruperea unei cornise (5 secunde - 5 minute)

Acest test este doar pentru avansati si se face doar asigurat. Trebuie sa fi absolut sigur ca nu e nimeni dedesupt. Dimensiunea zapezii displocate (folosind coarda) trebuie sa fie de cel putin dimensiunea unui frigider.

Atentionare! Alpinismul este un sport periculos. Informatiile teoretice nu pot inlocui instruirea practica. Fiecare este responsabil pentru deciziile luate pe munte.