Memory App
 Building memory bonds

Avalanse   >   Stabilitatea   >   Indicii instabilitate
Avalanse recente

Cel mai bun indiciu, in topul listei, il reprezinta avalansele recente. De prea multe ori, victimele trec pe langa o avalansa recenta, doar pentru a fi ucise pe o panta identica. E de preferat sa ai mereu la tine o luneta portabila, care poate fi folosita si ca microscop.

Colapsarea

Este atunci cand zapada se surpa sub tine cu un sunet puternic (whoomph). Sunetul acesta este strigatul naturii care te avertizeaza. Sunetul acesta ingrozeste pe oricine, fiind semn clar de instabilitate. In acelasi timp, semnalul dat de avalansele recente nu produc oamenilor acelasi raspuns emotional.

Fisurarea

Niciun pas mai departe!. Fisurarea arata ca exista toate ingredientele pentru o avalansa eminenta. Insemana nu doar ca greutatea ta supraincarca stratul slab, ci si ca exista suficienta energie elastica pentru a propaga o fractura. In general, cu cat e fisura mai lunga, cu atat e mai rau. Apare de obicei in straturile placi de vant proaspete instabile.

Sunetele infundate

Ca si la fisurare, sunetele infundate indica faptul ca stai pe o placa si ca nu exista mai nimic sub ea. Placile de vant deasupra stratului de zapada moale dau de dau sunetele infundate. Spre deosebire de fisuri, sunetele infundate nu insemna neaparat pericol, insa cu siguranta trebuie sa investighezi straturile de zapada.

Voluntarii (deschizatorii de poteci)

Potecile deschise sunt mereu mai bune decat nimic. Cu cat sunt mai vechi cu atat mai bine. Zapada a avut timp sa se ajusteze cu incarcarea. Nu exista reguli clare in ce priveste avalansele, insa una este sigur. Daca cineva vrea primul, lasa-l. Bruce Temper mereu gasea scuze pentru a fi ultimul pe o panta. Niciodata primul.

Comentarii

Comments ...

Atentionare! Informatiile de pe acest site pot fi sumare, inexacte sau chiar total gresite. Alpinismul este un sport periculos. Informatiile teoretice nu pot inlocui instruirea practica in compania unui ghid profesionist. Fiecare este responsabil pentru deciziile luate pe munte.

7 / 3  
Care este cel mai bun semn care prevesteste o avalansa?