Expert Refresh

Indicii instabilitate

1) Care este cel mai bun semn care prevesteste o avalansa?

2) Colapsarea este insotita de

3) Ce indica fisurareaAvalanse recente
Cel mai bun indiciu, in topul listei, il reprezinta avalansele recente. De prea multe ori, victimele trec pe langa o avalansa recenta, doar pentru a fi ucise pe o panta identica. E de preferat sa ai mereu la tine o luneta portabila, care poate fi folosita si ca microscop.
Colapsarea
Este atunci cand zapada se surpa sub tine cu un sunet puternic (whoomph). Sunetul acesta este strigatul naturii care te avertizeaza ca, pe o panta suficient de inclinata, zapada nu va ezita sa alunece la vale. Colapsarea are loc atunci cind greutatea ta e suficient de mare pentru a surpa un strat slab adinc, care e deobicei strat chiciura (de adancime ori de suprafata). Sunetul acesta ingrozeste pe oricine, fiind semn clar de instabilitate. In acelasi timp, semnalul dat de avalansele recente nu produc oamenilor acelasi raspuns emotional.
Fisurarea
Este un alt semnal dat de sarpele cu clopotei. Inseamna "niciun pas mai departe". Fisurarea arata ca exista toate ingredientele pentru o avalansa eminenta. Insemana nu doar ca greutatea ta supraincarca stratul slab, ci si ca exista suficienta energie elastica pentru a propaga o fractura. In general, cu cat e fisura mai lunga, cu atat e mai rau. Apare de obicei in straturile placi de vant proaspete instabile.
Sunetele infundate
Ca si la fisurare, sunetele infundate indica faptul ca stai pe o placa si ca nu exista mai nimic sub ea. Placile de vant deasupra stratului de zapada moale dau de dau sunetele infundate. Spre deosebire de fisuri, sunetele infundate nu insemna neaparat pericol, insa cu siguranta trebuie sa investighezi straturile de zapada.
Voluntarii (deschizatorii de poteci)
Potecile deschise sunt mereu mai bune decat nimic. Cu cat sunt mai vechi cu atat mai bine. Atata timp a trecut de cand panta a fost acoperita cu zapada proaspata, sau incarcata de vant, apoi testata de voluntari. Zapada a avut timp sa se ajusteze cu incarcarea. Nu exista reguli clare in ce priveste avalansele, insa una este sigur. Daca cineva vrea primul, lasa-l. Bruce Temper mereu gasea scuze pentru a fi ultimul pe o panta. Niciodata primul.


References