Alpinism
Memory Refresh
AvalansePuncte declansatoareTOP referencesPuncte declansatoare

Atunci cind rezistenta variaza, exista puncte deficitare unde practic este initiata fracturarea zapezii. Patrulele de schi sunt nevoite adesea sa incerce mai multe puncte de detonare, pana cand declanseaza efectiv avalansa.

Navele maritime

In industria navala, multe vapoare s-au frant, desi erau proiectate sa reziste la stres de cateva ori mai mare decat cel asteptat. Ce se intampla? Au deschoperit ca, desi rezistenta la solicitari este importanta, propagarea fracturii este la fel de importanta. Iar propagarea fracturii depinde de energia elastica stocata in sistem si de structura materialelor. Au tinut cont de toti acesti trei parametrii (solicitare,forfecare si structura) si au construit nave imense de otel, foarte sigure.

Propagarea fracturii

Initierea fracturii este cauzata de stresul la care este supus stratul slab. Propagarea fracturii depinde de energia stocata si de structura.
Comentarii
Comments ...

Atentionare! Alpinismul este un sport periculos. Informatiile teoretice nu pot inlocui instruirea practica. Fiecare este responsabil pentru deciziile luate pe munte.