ExpertRefresh

Stabilitatea / Puncte declansatoare  

1) Patrulele de schi declanseaza avalanse folosind explozibil
2) Initial navele maritime se rupeau pentru ca nu se tinea cont
3) Propagarea fracturii este cauzataPuncte declansatoare
Atunci cind rezistenta variaza, exista puncte deficitare unde practic este initiata fracturarea zapezii. Au fost cazuri unde oamenii au declansat avalanse, in zone pline de urme de schi anterioare. Patrulele de schi sunt nevoite adesea sa incerce mai multe puncte de detonare, pana cand declanseaza efectiv avalansa. Profesionistii vad pantele de zapada ca pe zone minate, trebuie sa stii unde sa cauti.
Navele maritime
In industria navala, multe vapoare s-au frant, desi erau proiectate sa reziste la stres de cateva ori mai mare decat cel asteptat. Ce se intampla? Au deschoperit ca, desi rezistenta la solicitari este importanta, propagarea fracturii este la fel de importanta. Iar propagarea fracturii depinde de energia elastica stocata in sistem si de structura materialelor. Cind inginerii au tinut cont de toti acesti trei parametrii (solicitare, ^forfecare si structura) au putut sa construiasca nave imense de otel care erau foarte sigure.
Propagarea fracturii
Initierea fracturii este cauzata de stresul la care este supus stratul slab. Propagarea fracturii depinde de energia stocata si de structura.


References