ExpertRefresh

Stabilitatea / Forte opuse  

1) Care sunt fortele opuse care actioneaza asupra stratului de zapada?

2) Cind e probabil ca oamenii sa declanseze avalanse?

3) Ce presupune analiza zapezii
Solicitare si rezistenta
Orice lucru de pe lumea asta, inclusiv stratul de zapada, este supus permanent conflictului dintre forte opuse. In lumea avalanselor, aceste forte sunt solicitarea si rezistenta. Toata lumea se intoarce fericita acasa atunci cand zapada e mai puternica decat solicitarile la care este supusa. Cand cele doua forte sunt egale, oamenii pot declansa avalanse. Cind solicitarile sunt mai mari decat rezistenta, avalansele se declanseaza de la sine, natural.
Analiza stratului de zapada
Cand studiem zapada, misiunea noastra este sa aflam unde se afla intre cele doua forte. Vestea proasta e ca avem de-a face cu diferite combinatii de placi si straturi slabe, si de asemenea, cu straturi invizibile. Vestea buna e ca, in cele mai multe cazuri, invizibilul devine vizibil prin teste si observatie. Asta e valabil atat timp cat sti cum sa intrebi si cum sa asculti.
Integrarea informatie
Ca intr-un joc puzzle este necesar sa integrezi informatia pe masura ce ti se dezvaluie. Este absolut gresit sa hotarasti daca zapada e buna sau nu pe baza unei singure informatii.
Situatii
Putem avea situatii in care un strat cu o anumita rezistenta este incarcat diferit in zone diferite. La fel, putem avea situatii in care aceiasi solicitare incarca straturi mai puternice intr-o zona si mai slabe in alta.


References