Memory App
 Building memory bonds

Avalanse   >   Stabilitatea   >   Gradientii termici
Chiciura de suprafata

Cristalele fatzete se formeaza in straturile de zapada cu gradient mare de temperatura. Aerul cald mentine mai multa apa decat cel rece, adica vom avea mai multi vapori de apa intr-un loc fata de altul. Cand vaporii se muta rapid, modifica cristalele rotunde in cristalele fatzete, schimband zapada din solida in slaba. La o diferenta de 0.5 grade intre staturi, cristalele tind sa se rotunjeasca. La 1 grad diferenta incepe procesul de slabire, iar la 2 grade deja este critic. Ca si test putem afla daca stratul se intareste sau slabeste, masurand gradientul de temperatura (2 termometre la distanta de 10 cm).

Chiciura de adancime

Contrar parerii populare, cat timp pamantul are un strat de zapada care-l izoleaza de intemperii, ramane cald, aproape de temperatura de inghet. Zapada este un izolator perfect. Pe de alta parte, suprafata zapezii, poate devenii foarte rece, mai ales cand cerul este senin, la umbra. Mai ales la inceputul iernii, cind temperaturile reci se combina cu un strat subtire de zapada, sunt create conditiile perfecte pentru aparitia straturilor fatzete. Acestea combinate cu noi nisori creaza ceea ce numim straturi fatzete de adancime (aproape de sol). In special la altitudini medii, la inceputul iernii, soarele topeste zapada pe pantele insorite. Oamenii fug pe pantele umbroase, unde asteapta staturile fatzete de adancime, declansand numeroase avalanse. Avalansele datorate stratului fatzete de adancime sunt de obicei declansate de la mare distanta (deasupra, sau dedesupt), chiar si de la 400 m distanta. Astfel de straturi sunt mai puternice la compresie decat la taiere. E ca si cum am suprapune mai multe caramizi suprapuse pe pahare de sampanie.

Comentarii

Comments ...

Atentionare! Informatiile de pe acest site pot fi sumare, inexacte sau chiar total gresite. Alpinismul este un sport periculos. Informatiile teoretice nu pot inlocui instruirea practica in compania unui ghid profesionist. Fiecare este responsabil pentru deciziile luate pe munte.

6 / 9  
Diferenta de temperatura intre straturi se mosoara la o distanta: