ExpertRefresh

Stabilitatea / Tipuri de straturi  

1) Groapa de zapada pentru teste sa aiba
2) Cele mai interesante pante de studiat sunt
3) Sapatul este mai usor daca stai
4) Important de studiatGroapa in zapada
Nu sapa unde zapada este de 2 m, o sa fie plictisitor. Cauta o zona cu zapada mai putin adanca. Pantele in umbra sunt mai interesante decat cele in soare. Mutatul zapezii e mai usor in panta si in zapada moale. Aseaza-te pe un genunchi pentru a-ti proteja spatele. Constuieste-ti un loc generos, de 2 m x 2 m, si arunca zapada la vale, pentru a nu fi nevoit sa ridici zapada din groapa. De obicei dureaza 5 minute.
Stratul slab
Pentru a avea o avalansa e nevoie de o placa si de un strat slab (sau o interfata slaba). O greseala comuna a incepatorilor este de a se concentra asupra straturilor tari. Acestea sunt stratul placa sau stratul baza (pe care aluneca placa). Insa, startul slab provoaca avalansa. Prin urmare, profesionistii nu petrec prea mult timp cu straturile tari.
Strat zapada asezata
In absenta unor variatii mari de temperatura, cristalul de zapada imbatraneste, devine rotund, combinandu-se cu cristalele vecine. Acest tip de zapada se numeste asezata, sau rotunda. In groapa de zapada, astfel de staturi sunt de obicei mai tari decat restul, fiind compuse din particule foarte mici, invizibile. Daca nu poti vedea ce tip de cristal este, probabil este cristal rotund.
Strat placa de vant
Placeile cele mai comune sunt cele formate de vant. Acesta faramiteaza cristalele de zapada in particule mai mici, care la randul lor se imbina mult mai repede. Cristalele mici se imbina de mii de ori mai repede decat cristalele mari. Prin urmare placile de vant sunt dese si tari.
Stratul chiciura de vint (hoar)
Chiciura se formeaza atunci cand apa supra-racita din nori brusc, ingheata la contactul cu zapada, copacii, sau orice corp solid. Se formeaza de obicei cind nori se ridica rapid peste creste. Aerul se ridica atat de repede incat micile particule de apa nu mai au timp sa se transforme in cristale de zapada. Cind bobitele de apa ating ceva solid ingheata instant. Tepusele de chiciura se formeaza in vint, opus de ce se intampla cind vantul transporta zapada depozitand-o. Directia tepuselor de chiciura indica directia din care a batut vantul. De obicei chiciura de zapada, formeaza stat puternic la sufrafata zapezii. Un strat de chiciura puternic indica de obicei stabilitate, ca atunci cind arunci o plasa peste zapada. Asta nu inseamna neaparat si stabilitate in straturile inferioara. Zapada noua cazuta, plus greutatea stratului de chiciura pot supraincarca stratul slab inferior. Avalansele pot pleca pe, sau sub stratul de chiciura o perioada surprinzator de lunga de timp.
Stratul de ploaie
O ploaie care imibiba zapada e buna pe termen lung. Specialisti numesc asta ridicarea nivelului pamentului, pentru ca avalansele foarte rar pleaca pe straturi sub acesta. Pe termen scurt insa e foarte periculor, greutatea mare adaugata brusc face zapada foarte instabila.
Stratul crusta de topire
Este crusta de gheata care apare la suprafata atunci cand soarele topeste zapada, care apoi ingheata. Crusta de gheata formeaza uneori strat de baza pentru viitoare avalanse. Totusi, suprafata fiind mai grosiera, sunt mai putin periculoase decat crustele formate de ploaie. Poate contribui de asemenea la diferente mari de temperatura deasupra si dedesuptul lui, ceea ce iar nu e bine. Cind pe crusta de topire cade ninsoare noua, aceasta poate sa fie uda sau inghetata. Daca este uda, zapada noua se lipeste bine de ea, si e putin probabil sa apara avalanse imediate. La fel, crustele de ploaie nu sunt totdeauna rele. Daca crusta este uda, zapada se lipeste de ea. Daca insa este uscata, ne putem astepta la avalanse dese in zona.


References