Memory App
 Building memory bonds

Avalanse   >   Stabilitatea   >   Tipuri de straturi
Groapa in zapada

Cauta o zona cu zapada mai putin adanca. Pantele in umbra sunt mai interesante decat cele in soare. Mutatul zapezii e mai usor in panta si in zapada moale. Aseaza-te pe un genunchi pentru a-ti proteja spatele. Constuieste-ti un loc generos, de 2 m x 2 m, si arunca zapada la vale, pentru a nu fi nevoit sa ridici zapada din groapa. De obicei dureaza 5 minute.

Stratul slab

Pentru a avea o avalansa e nevoie de o placa si de un strat slab (sau o interfata slaba). O greseala comuna a incepatorilor este de a se concentra asupra straturilor tari. Acestea sunt stratul placa sau stratul baza (pe care aluneca placa), insa, startul slab provoaca avalansa.

Strat zapada asezata

In absenta unor variatii mari de temperatura, cristalul de zapada imbatraneste, devine rotund, combinandu-se cu cristalele vecine. Daca nu poti vedea ce tip de cristal este, probabil este cristal rotund.

Strat placa de vant

Placile cele mai comune sunt cele formate de vant. Acesta faramiteaza cristalele de zapada in particule mai mici, care la randul lor se imbina mult mai repede. Cristalele mici se imbina de mii de ori mai repede decat cristalele mari. Prin urmare placile de vant sunt dese si tari.

Stratul chiciura de vint

Aerul se ridica atat de repede incat micile particule de apa nu mai au timp sa se transforme in cristale de zapada. Cind bobitele de apa ating ceva solid ingheata instant. De obicei chiciura de zapada, formeaza strat puternic la sufrafata zapezii. Un strat de chiciura puternic indica de obicei stabilitate, ca atunci cind arunci o plasa peste zapada. Asta nu inseamna neaparat si stabilitate in straturile inferioara. Zapada noua cazuta, plus greutatea stratului de chiciura pot supraincarca stratul slab inferior. Avalansele pot pleca pe, sau sub stratul de chiciura o perioada surprinzator de lunga de timp.

Stratul de ploaie

O ploaie care imbiba zapada e buna pe termen lung. Specialisti numesc asta ridicarea nivelului pamentului, pentru ca avalansele foarte rar pleaca pe straturi sub acesta. Pe termen scurt insa e foarte periculos, greutatea mare adaugata brusc face zapada foarte instabila.

Stratul crusta de topire

Este crusta de gheata care apare la suprafata atunci cand soarele topeste zapada, care apoi ingheata. Crusta de gheata formeaza uneori strat de baza pentru viitoare avalanse. Crustele de ploaie nu sunt totdeauna rele. Daca crusta este uda, zapada se lipeste de ea. Daca insa este uscata, ne putem astepta la avalanse dese in zona.

Comentarii

Comments ...

Atentionare! Informatiile de pe acest site pot fi sumare, inexacte sau chiar total gresite. Alpinismul este un sport periculos. Informatiile teoretice nu pot inlocui instruirea practica in compania unui ghid profesionist. Fiecare este responsabil pentru deciziile luate pe munte.

7 / 7  
Cele mai interesante pante de studiat sunt