Memory App
 Building memory bonds
Avalanse   >   Conditii   >   Incarcarea zapezii10 / 23

Incarcarea si altitudinea

La altitudini mari ninge mai mult comparativ cu altitudini joase. Pe masura ce urca, aerul se extinde. Extinzandu-se, se raceste, dand nastere la precipitatii. In muntii inalti zapada cade in cantitati mai mari la altitudini sub 4000 de metri. Norii depasesc rareori aceasta altitudine. Cu toate acesta acumularile de zapada sunt mai mari peste 4000 de metri pentru ca acolo zapada se topeste foarte rar.

Greutatea zapezii

O greseala comuna este sa iei in calcul doar cantitatea de zapada cazuta. Zapada care cade la limita inghetului depaseste usor de cateva ori greutatea zapezii pufoase care cade la temperaturi mici. O cantitate de 7 cm de zapada poate fi echivalentul a 2.5 cm de apa.

Ninsoarea perfecta

O ninsoare propice incepe cu zapada relativ moale, apoi evolueaza in zapada uscata, din ce in ce mai usoara. Se combina perfect cu stratul preexistent de zapada si nu avem placi in noul strat. Iarna, majoritate ninsorilor sunt de partea buna, fiind asociate cu fronturi reci. Totusi, ocazional, fronturile de vreme calda sau vinturile puternice (ce urmeaza furtunilor), produc zapada cu susul-in-jos. Zapada grea deasupra si zapada usoara dedesupt. Poti simti placa de suprafata, strapungad-o spre straturile usoare. Schiatul e aproape imposibil pe astfel de zapada.

Radiatia solara

Energia solara ce cade pe pamant are diferite lungimi de unda. Avem, in primul rand lumina vizibila si ultravioletele, radiatii numite de oamenii de stiinta de unde scurte. Apoi avem caldura, radiatie cu lungime de unda mare. Chiar daca zapada este alba, reflectand mare parte din lumina, atunci cind vine vorba de caldura este perfect neagra. Cu alte cuvinte absoarbe foarte eficient caldura, si la fel de eficient o disipa. Daca expui zapada la sursa de lumina, o reflecta aproape in totalitate. Daca insa indrepti spre zapada o sursa de caldura, o absoarbe si se incalzeste rapid. Insa la fel de rapid se raceste, dupa ce sursa de caldura a fost inlaturata. Asa ca, in zilele senine, in zonele umbroase, suprafata zapezii este mult mai rece decat aerul din cauza ca zapada pierde foarte multa caldura prin radiatie. Noaptea, diferenta de temperatura dintre aer si suprafata zapezii poate ajunge si la 10 grade.

Atentionare! Alpinismul este un sport periculos. Informatiile teoretice nu pot inlocui instruirea practica. Fiecare este responsabil pentru deciziile luate pe munte.