ExpertRefresh

Conditii / Incarcarea zapezii  

Related Pages

Inclinarea pantei
Pantele periculoase
Inversia termica
Cum apare vantul
Incarcarea zapezii


0.0% 100%
 
 
0 pages 62 questions
1) Ninsorile sunt mai abundente

2) Cind aerul urca
3) Precipitatiile sunt produse deIncarcarea si altitudinea
La altitudini mari ninge mai mult comparativ cu altitudini joase. Pe masura ce urca, aerul se extinde. Extinzandu-se, se raceste, dand nastere la precipitatii. In muntii inalti zapada cade in cantitati mai mari la altitudini sub 4000 de metri. Norii depasesc rareori aceasta altitudine. Cu toate acesta acumularile de zapada sunt mai mari peste 4000 de metri pentru ca acolo zapada se topeste foarte rar.
Greutatea zapezii
O greseala comuna printre incepatori este sa ia in calcul doar cantitatea de zapada cazuta. Importanta e greutatea zapezii cazute si nu cantitatea. Zapada care cade la limita inghetului depaseste usor de cateva ori greutatea zapezii pufoase care cade la temperaturi mici. O cantitate de 7 cm de zapada poate fi echivalentul a 2.5 cm de apa.
Ninsoarea perfecta
O ninsoare propice incepe cu zapada relativ moale, apoi evolueaza in zapada uscata, din ce in ce mai usoara. Numim asta ninsoarea perfecta. Se combina perfect cu stratul preexistent de zapada si nu avem placi in noul strat. Daca nu exista deja instabilitati in stratul preexistent, totul este perfect. Iarna, majoritate ninsorilor sunt de partea buna, fiind asociate cu fronturi reci. Totusi, ocazional, fronturile de vreme calda sau vinturile puternice (ce urmeaza furtunilor), produc zapada cu susul-in-jos. Zapada grea deasupra si zapada usoara dedesupt. Poti simti placa de suprafata, strapungad-o spre straturile usoare. Schiatul e aproape imposibil pe astfel de zapada.
Radiatia solara
Energia solara ce cade pe pamant are diferite lungimi de unda. Avem, in primul rand lumina vizibila si ultravioletele, radiatii numite de oamenii de stiinte de unde scurte. Apoi avem caldura, radiatie cu lungime de unda mare. Chiar daca zapada este alba, reflectand mare parte din lumina, atunci cind vine vorba de caldura este perfect neagra. Cu alte cuvinte absoarbe foarte eficient caldura, si la fel de eficient o disipa. Cu alte cuvinte, daca expui zapada la sursa de lumina, o reflecta aproape in totalitate. Daca insa indrepti spre zapada o sursa de caldura, o absoarbe si se incalzeste rapid. Insa la fel de rapid se raceste, dupa ce sursa de caldura a fost inlaturata. Asa ca, in zilele senine, in zonele umbroase, suprafata zapezii este mult mai rece decat aerul din cauza ca zapada pierde foarte multa caldura prin radiatie. Noaptea, diferenta de temperatura dintre aer si suprafata zapezii poate ajunge si la 10 grade.


References