Memory App
 Building memory bonds
Avalanse   >   Conditii   >   Cum apare vantul26 / 34

Vanturile predominante

Intre latidunea de 15 pana la 30, vantul sufla de la est. Romania este strabatuta de paralela 45, vintul predominant este de la vest. Poti spune directia vantului predominant, observand crestele muntoase. Vanturile predominante tind sa erodeaze partea expusa, formand cornise in partea adapostita.

Formare

Vantul se formeaza datorita diferentei de presiune intre doua zone. Aerul cald fiind mai usor, se ridica, generand o zona cu minim de presiune. Locul aerului cald va fi preluat de aerul rece din zonele cu presiune mai mare.

Vanturi descendente

Cand cerul e senin, zapada radiaza caldura in spatiu. Suprafata zapezii se raceste, racind si aerul de deasupra ei. Fiind mai dens decat straturile de aer cald superioare, aerul rece incepe sa curga la vale precum un rau. Racirea aerului are loc si pe creste, insa rata e mai mica decat in vai, de aici tendinta descendenta a curentilor de aer. Stratul de aer rece e mai mare decat cel de pe varf. Vanturile katabatice (descendente) apar cu precadere in noptile linistite cu cer senin. Pe masura ce inaintam in noapte vantul creste in intensitate, atingandu-si maximul dimineata, in zori.

Vanturi ascendente

Invers, in zilele insorite, soarele incalzeste zapada care la randul ei incalzeste aerul. Aer rece si presiune crescuta in vai, tinde sa egalizeze presiunea de pe creste. Apar vanturile ascendente, care isi ating maximul de obicei la amiaza.

Atentionare! Alpinismul este un sport periculos. Informatiile teoretice nu pot inlocui instruirea practica. Fiecare este responsabil pentru deciziile luate pe munte.