ExpertRefresh

Conditii / Cum apare vantul  

Related Pages

Inclinarea pantei
Pantele periculoase
Inversia termica
Cum apare vantul
Incarcarea zapezii


0.0% 100%
 
 
0 pages 62 questions
1) Care este directia predominanta a vantului la latidudini medii, peste 30?
2) Vantul se formeaza datorita diferentei de:
3) Vanturile katabatice (descendente) apar cand zapadaVanturile predominante
Aproape orice zona pe glob are un vant predominant, insemnand directia din care de obicei sufla vantul. De exemplu in America continentala, Canada, Europa, si orice alt loc de latitudine medie, vantul sufla de la vest, pentru ca vintul global la aceasta latitudine sufla de la vest. Intre latidunea de 15 pana la 30, vantul sufla de la est. Romania este strabatuta de paralela 45, deci vintul predominant este de la vest. Poti spune directia vantului predominant, observand crestele muntoase. Vanturile predominante tind sa erodeaze partea expusa, formand cornise in parte adapostita.
Formare
Vantul se formeaza datorita diferentei de presiune intre doua zone. Aerul cald fiind mai usor, se ridica, generand o zona cu minim de presiune. Ceva trebuie sa-l inlocuiasca. Locul aerului cald va fi preluat de aerul rece din zonele cu presiune mai mare.
Vanturi descendente (katabatice)
Cand cerul e senin, zapada radiaza caldura in spatiu. Suprafata zapezii se raceste, racind si aerul de deasupra ei. Fiind mai dens decat straturile de aer cald superioare, aerul rece incepe sa curga la vale precum un rau. Racirea aerului are loc si pe creste, insa rata e mai mica decat in vai, de aici tendinta descendenta a curentilor de aer. Stratul de aer rece e mai mare decat cel de pe varf. Vanturile katabatice apar cu precadere in noptile linistite cu cer senin. Pe masura ce inaintam in noapte vantul creste in intensitate, atingandu-si maximul dimineata, in zori. Katabatic vine din greaca (katabasis), insemnand descendent, insa nu toate vanturile descendente sunt katabatice.
Vanturi ascendente
Invers, in zilele insorite, soarele incalzeste zapada care la randul ei incalzeste aerul. Aer rece si presiune crescuta in vai, tinde sa egalizeze presiunea de pe creste. Apar vanturile ascendente, care isi ating maximul de obicei la amiaza.


References