Alpinism
Memory Refresh
AvalanseInversia termicaTOP referencesInversia termica

In mod normal, pe masura ce urci pe munte, temperatura scade. Uneori insa, se intampla ca aerul rece sa ramana captiv sub cel cald. Aerul rece e mai dens decat cel cald avant tendinta de a se scufunda pe fundul vailor. Se intampla destul de des in conditii de vant slab si cer senin. Zapada este un bun radiator si, in noptile senine, radiaza caldura in spatiu, racindu-se foarte mult.

Chiciura de suprafata

Inversia termica tinde sa formeze chiciura de suprafata, la altitudini mici, sub inversia termica. Acest strat devine foare periculos daca este ingropat sub alte straturi de zapada noua.

Ploaia inghetata

Inversia termica poate provoca ploaie inghetata. Cind cade din straturile de aer cald in cel cu aer rece, ploaia ingheata instant la contactul cu suprafata rece. Asta poate incalzi dramatic stratul de zapada, provocand avalanse.

Inversia termica te poate pacali.

Pornesti dimineata plecand din vale, zapada e foarte inghetata si inaintezi cu spor. Pe masura ce iesi deasupra inversie termice, dai de zapada care nu a inghetat peste noapte si brusc poti declansa avalanse ude. Zapada nu s-a incalzit brusc ci doar ai ajuns in zone cu zapada calda. Exact opusul a ceea ce erai obisnuit. In conditii de cer senin noapte, cu vint slab, trebuie sa presupui mereu ca vei avea inversie termica.
Comentarii
Comments ...

Atentionare! Alpinismul este un sport periculos. Informatiile teoretice nu pot inlocui instruirea practica. Fiecare este responsabil pentru deciziile luate pe munte.