ExpertRefresh

Conditii / Inversia termica  

Related Pages

Inclinarea pantei
Pantele periculoase
Inversia termica
Cum apare vantul
Incarcarea zapezii


0.0% 100%
 
 
0 pages 62 questions
1) In inversia termica
2) In noptile cu cer senin
3) Chiciura de suprafata se formeazaInversia termica
In mod normal, pe masura ce urci pe munte, temperatura scade. Uneori insa, se intampla ca aerul rece sa ramana captiv sub cel cald. Numim asta inversie termica. Aerul rece e mai des decat cel cald avant tendinta de a se scufunda pe fundul vailor. Se intampla destul de des in conditii de vant slab si cer senin. Zapada este un bun radiator si, in noptile senine, radiaza caldura in spatiu, racindu-se foarte mult. Astfel, aerul cald se afunda pe vai.
Chiciura de suprafata
Inversia termica tinde sa formeze chiciura de suprafata, la altitudini mici, sub inversia termica. Acest strat devine foare periculos daca este ingropat sub alte straturi de zapada noua.
Ploaia inghetata
Inversia termica poate provoca ploaie inghetata. Cind cade din straturile de aer cald in cel cu aer rece, ploaia ingheata instant la contactul cu suprafata rece. Asta poate incalzi dramatic stratul de zapada, provocand avalanse.
Inversia termica te poate pacali.
Sa presupunem ca este primavara, cu cer senin peste noapte si fara vint. Pornesti dimineata plecand din vale, zapada e foarte inghetata si inaintezi cu spor. Pe masura ce iesi deasupra inversie termice, dai de zapada care nu a inghetat peste noapte si brusc poti declansa avalanse ude. Te ghindesti, uauu, zapada asta s-a incalzit foarte rapid astazi. Dar nu, zapada nu s-a incalzit brusc ci doar ai ajuns in zone cu zapada calda. Exact opusul a ceea ce erai obisnuit. In conditii de cer senin noapte, cu vint slab, trebuie sa presupui mereu ca vei avea inversie termica.


References