Memory App
 Building memory bonds

Avalanse   >   Conditii   >   Pantele periculoase
Ancorele

Ancorele precum copacii, rocile sau tufisuri le ajuta la mentinerea placilor pe loc, insa trebuie sa fie suficient de dese si sa penetreze stratul slab. Copacii golasi si rari nu au niciun efect de consolidare asupra stratului slab, chiar opusul este adevarat. Rocile ingropate in zapada consolideaza straturile inferioare, dar nu ajuta cu nimic straturile superioare. Pot deveni chiar puncte declansatoare. Ancorele tind sa fie puncte de concentrare a tensiunii, zapada fracturandu-se de la ancora la ancora. Pantele de avalansa care se termina brusc intr-un palc de copaci sunt foarte periculoase. De retinut ca mestecenii sunt copacii dezastrului, care se refac repede acolo unde avalansele si focul distrug padurea.

Pantele si expunerea solora

Pantele cu expunere nordica (in umbra) sunt mai propice avalanselor. Pe pantele cu expunere sudica (in soare) caldura inmoaie zapada, consolidand-o. In conditii de vreme calduroasa, primavara, exact opusul este adevarat..

Pantele si zapda adusa de vant

Vantul transporta zapada de pe pantele expuse pe cele adapostite. Vantul poate sufla din orice directie, deci orice panta poate fi supraincarcata. Cind vantul incepe sa bata puternic, poate transforma in cateva minute o zapada pufoasa intr-o placa de vant foarte periculoasa.

Cum recunosti placile de vant

Apar crapaturi in zapada pe masura ce pasesti. Cu cat distanta e mai mare cu atat zona e mai periculoasa. Batul de schi trece succesiv prin straturi tari apoi slabe. Este dificil sa deschizi poteca, stratul slab tot rupandu-se la fiecare pas.

Pantele convexe

Sunt mai periculoase decat cele concave, pentru ca nu au suport la baza, si exista multa tensiune in parte superioara a curburii. Pantele convexe sunt greu de examinat. Testul de zapada e facut sus, pe panta mica, si panta e declarata sigura. Apoi cind ajungi pe panta mai inclinata, brusc zapada pleaca! La coborare e greu de evadat de pe o astfel de panta. Prea des, oamenii isi risca mai degraba viata, decat sa urce panta inapoi.

Zone foarte periculoase

Vai inguste, unde nu exista optiuni de ocolire. Pante care se termina brusc. Sub stanci abrupte, continuate cu pante incarcate de zapada. Copaci la baza unei zone de avalansa. beaware.sais.gov.uk/wp-content/themes/saiseducation/images/thumb5.jpg beaware.sais.gov.uk/resources

Comentarii

Comments ...

Atentionare! Informatiile de pe acest site pot fi sumare, inexacte sau chiar total gresite. Alpinismul este un sport periculos. Informatiile teoretice nu pot inlocui instruirea practica in compania unui ghid profesionist. Fiecare este responsabil pentru deciziile luate pe munte.

44 / 37  
Avalansele apar iarna cu predilectie pe pantele: