ExpertRefresh

Conditii / Pantele periculoase  

Related Pages

Inclinarea pantei
Pantele periculoase
Inversia termica
Cum apare vantul
Incarcarea zapezii


0.0% 100%
 
 
0 pages 62 questions
1) Pentru a avea efect ancorele (copacii, rocile) trebuie:
2) Avalansele apar iarna cu predilectie pe pantele:
3) Placile de vant pot aparea:
Cind ancorele au efect
Ancorele precum copacii, rocile sau tufisurile ajuta la mentinerea placilor pe loc. Cu toate acestea ele trebuie sa fie suficient de dese si sa penetreze stratul slab. Copacii golasi si rari nu au niciun efect de consolidare asupra stratului slab, chiar opusul este adevarat. Rocile ingropate in zapada consolideaza straturile inferioare, dar nu ajuta cu nimic straturile superioare. Pot deveni chiar puncte declansatoare. Ancorele tind sa fie puncte de concentrare a tensiunii, zapada fracturandu-se de la ancora la ancora. Pantele de avalansa care se termina brusc intr-un palc de copaci sunt foarte periculoase. De retinut ca mestecenii sunt copacii dezastrului, care se refac repede acolo unde avalansele si focul distrug padurea.
Pantele si expunerea solora
Expunerea la soare joaca un rol crucial in stabilizarea stratului de zapada. Pantele cu expunere nordica (in umbra) sunt mai propice avalanselor. Pe pantele cu expunere sudica (in soare) caldura inmoaie zapada, consolidand-o. In conditii de vreme calduroasa, primavara, exact opusul este adevarat..
Pantele si zapda adusa de vant
Vantul transporta zapada de pe pantele expuse pe cele adapostite. Vantul poate sufla din orice directie, deci orice panta poate fi supraincarcata. Cind vantul incepe sa bata puternic, poate transforma in cateva minute o zapada pufoasa intr-o placa de vant foarte periculoasa.
Cum recunosti placile de vant Apar crapaturi in zapada pe masura ce pasesti. Cu cat distanta e mai mare cu atat zona e mai periculoasa. Sunetul e ca de tambur. Cu cat e mai accentuat cu atat mai rau. Batul de schi trece succesiv prin straturi tari apoi slabe. Este dificil sa deschizi poteca, stratul slab tot rupandu-se la fiecare pas. Soliditatea zapezii variaza de la zone foarte tari la zone cu zapada moale, ceea ce inseamna ca zapada a fost supraincarcata de curind. Ce-i de facut
Trebuie sa te opresti imediat! Niciun pas in plus. Retrage-te intr-un loc sigur si investigheaza stratul de zapada. Daca trebuie neaparat sa traversezi o panta (si exista putine motive pentru a face asta), ramai in partea de sus, asigura-te cu coarda, {{sperand ca zapada sa se rupa sub tine}}, nu deasupra.
Pantele convexe
Sunt mai periculoase decat cele concave, pentru ca nu au suport la baza, si exista multa tensiune in parte superioara a curburii. Sunt foarte periculoase la coborare. Fiecare pas adauga la inclinatia pantei, ajungand pe nesimtite pe o panta prea inclinata. Daca placile sunt moi, poti folosi terenul in favoarea ta. Coboara incet, incercand sa rupi placile, sarind usor. Acestea se vor rupe sub tine. Tine minte insa ca in cazul placilor tari, e exact invers. Placile se rup deasupra ta! Pantele convexe sunt greu de examinat. Testul de zapada e facut sus, pe panta mica, si panta e declarata sigura. Apoi cind ajungi pe panta mai inclinata, brusc zapada pleaca! La coborare e greu de evadat de pe o astfel de panta. Prea des, oamenii isi risca mai degraba viata, decat sa urce panta inapoi.
Zone foarte periculoase
Vai inguste, unde nu exista optiuni de ocolire. Pante care se termina brusc. Sub stanci abrupte, continuate cu pante incarcate de zapada. Copaci la baza unei zone de avalansa.


References