Memory App
 Building memory bonds
Avalanse   >   Conditii   >   Inclinarea pantei63 / 52

Terenul

Daca ar fi sa inveti un singur lucru legat de avalansa, invata despre configuratia terenului, pentru ca este cel mai important. Poti spera la o viata lunga daca cunosti bazele terenului si cum sa-l folosesti corect.

Inclinarea

Cu cat panta este mai inclinata, cu atat mai multa zapada tinde sa alunece la vale. Pericolul se mareste odata cu inclinatia, atinge un maxim intre 38-40 grade, pentru ca mai apoi sa scada pe masura ce unghiul se mareste. La unghiuri mai mare de 50 de grade, zapada tinde aluneca mai frecvent, neavand timp sa se consolideze. Asta nu inseamna ca la 60 de grade nu pot aparea avalanse, si chiar apar, inseamna doar ca sunt mult mai rare decat cele intre 38-40 de grade.

Perceptia

Instructorii isi testeaza frecvent elevii, cerindu-le sa estimeze gradul pantei. Foarte repede se observa ca perceptia umana e catastrofala. Majoritatea oamenilor supraestimeaza unghiul pantei cu 5-10 grade. Avalansei nu-i pasa daca o panta pe care o consideram de 50 de grade, abia ajunge la 40 de grade.

Inclinometrul

Un inclinomentru masoara inclinatia pantei. Cele mai bune sunt busolele care includ si un inclinometru. Vei avea oricum nevoie de busola. Metoda cu batul de schi este mai putin exacta. Cu un inclinometru poti sa faci o medie a ondulatiilor, pe cand metoda cu batul de schi te poate pacali. In plus poti masura panta de la distanta sigura. Avalansele sunt de obicei declansate la traversarea pantei maxime din acea zona, care poate fi o simpla ondulatie.

Metoda betelor de schi

Se planteaza un bat vertical, dupa care se aseaza pe zapada. Se marcheaza ambele capete. Se aduc apoi manarele impreuna, se fixeaza un bat in semnul superior, iar celelalt bat se lasa sa atirne. Daca al 2-lea bat se suprapune peste semnul initial, unghiul este de 30 de grade. La fiecare 10 cm diferenta se adauga un plus de 3 grade.

Pante sub 35 de grade

Foarte important! Nu trebuie sa fi pe o panta critica pentru o declansa o avalansa. In conditii extreme, cu strat instabil de zapada, poti declansa avalansa la fel de usor trecand pe pante adiacente celei critice (deasupra sau pe dedesupt). Socul ruperii stratului slab se propaga in toate directiile. In conditii extreme, cu placi de vant tari, avalansa se poate declansa la traversarea unei creste inguste plate, antrenand si victima (ca atunci cind un copil trage fata de masa, antrenand toate farfuriile de pe ea).

Pericolul potecilor deschise

Este importanta estimarea pantei de fiecare data, iar si iar. Pana devine reflex. Cand pasesti pe o poteca deschisa de altcineva tine cont de faptul ca poate nu stia nimic legat de avalanse sau pante. Sau poate a intalnit alte conditii.

Atentionare! Alpinismul este un sport periculos. Informatiile teoretice nu pot inlocui instruirea practica. Fiecare este responsabil pentru deciziile luate pe munte.