Memory App
 Building memory bonds

Avalanse   >   Introducere   >   Forte implicate
Fortele implicate

Pentru ca o placa sa se rupa este necasar sa fie depasite fortele care tin stratul pe loc: a) Legatura dintre cristale la limita de rupere a placii (cea mai importanta) b) Forta de frecare dintre placa si stratul de baza c) Forta de ancorare a diferitelor obstacole

Potentialul de propagare

Doar stresul exercitat nu e suficient pentru a declansa avalansa, trebuie luata in calcul si propagarea socului. Cu alte cuvinte, doar un pumn nu poate porni o bataie in toata carciuma (daca tensiunea acumulata nu e suficienta).

Puntea

Daca stam pe o saltea aceasta se deformeaza sub greutatea noastra. Daca folosim insa si o placa solida ca suport, tensiunea este impartita pe o suprafata mai mare si saltea se deformeaza mai putin. La fel si cu stratul de zapada, un strat mai tare face o punte pe o suprafata mai mare, si e mai greu de declansat o avalansa. Vestea proasta e ca odata declansata avalansa e mult mai mare si mai periculoasa. Placile slabe tind sa se rupa sub noi. Cele tari consolidate se rup deasupra noastra.

Punctele declansatoare

Doar pentru ca la un test placa nu pleaca nu inseamna ca in alta zona e la fel. De exemplu zapada de deasupra unei ancore (copac), e mai stabila decat cea de sub ancora.

Timpul scurs de la ultima furtuna

In prima zi, avalanse frecvente dar de dimensiuni mici. Dupa 3 zile, avalanse mai mari, insa mai rare. Dupa 5 zile, avalanse mai mari, insa improbabile.

Schimbari bruste

Zapada, ca si oameni, detesta schimbarile bruste. Avalansele sunt active cand temperatatura creste sau scade brusc, cind ploua, cind sunt vinturi puternice. Putem avea depuneri de 60 cm in 2 ore? Cu siguranta, atunci cind vintul bate cu putere si muta zapada. Conurile de zapda din jurul tufelor indica stabilitate in stratul superior de zapada, insa nu ne spun nimic despre straturile inferioare.

Comentarii

Comments ...

Atentionare! Informatiile de pe acest site pot fi sumare, inexacte sau chiar total gresite. Alpinismul este un sport periculos. Informatiile teoretice nu pot inlocui instruirea practica in compania unui ghid profesionist. Fiecare este responsabil pentru deciziile luate pe munte.

28 / 10  
Care este cea mai importanta forta care tine o placa pe loc?