ExpertRefresh

Introducere / Tipuri de avalanse  

Related Pages

Victimele avalanselor
Mituri despre avalanse
Noroc sau indemanare
Tipuri de avalanse
Forte implicate


0.0% 100%
 
 
0 pages 62 questions
1) Care avalanse sunt cele mai periculoase?
2) O zona tipica de avalansa in placi are
3) La ce viteza poate ajunge o avalansa in placi, in primele 3 secunde?Avalansele in placi (uscate, de vant)
Acest tip de avalansa e raspunzator pentru uciderea majoritatii victimelor. O placa aluneca ca un grup unitar pe stratul de dedesupt. Ca o revista care aluneca pe masa. Imagineaza-te stand pe revista in timp ce crapaturile se formeaza deasupra ta. E ca si cum cineva ti-ar trage presul de sub picioara. Placa aluneca la vale cu viteza foarte mare. Una dintre cele mai terifiante lucruri pe care o persoana le poate experimenta. O zona tipica de avalansa in placi (in US) are 60 cm adancime si 60 m latime. Ajunge la 30 km / ora in primele 3 secunde, dupa care accelereaza rapid la 130 km/h. Legaturile care tin placa in loc se fractureaza cu o viteza de 350 km/h.
Declansare
Avalansa e declansata atunci cind greutatea stratului superior rupe stratul slab. Intreaga placa aluneca pe stratul de baza. Declansatorii naturali pot fi: vantul puternic, zapada in exces, ploaia, cornisele, soarele, caderile de gheata.
Cum se formeaza o placa
Vremea aseaza zapada in straturi. Fiecare tip de vreme influenteaza diferit straturile de zapada. Straturile de zapada devin gradat un sistem complex. Unele mai tari altele mai slabe. Cind un strat superior supraincarca un strat slab dedesupt, numim asta o placa. Ca atunci cind ai ceva care sta pe nimic. De remarcat ca placa nu trebuie sa fie neaparat dura, e suficient sa fie relativ mai intarita decat stratul inferior. Zapada usoara, pufoasa, se poate comporta ca o placa atata timp cat are un strat slab dedesupt.
Avalansa cu zapada neconsolidata (pufoasa)
Acestea pleaca de obicei dintr-un punct, apoi se raspira intr-un evantai. Putini oameni sunt ucisi de astfel de avalanse. Sunt relativ mici, si de obicei se fractureaza sub tine, nu deasupra. Totusi nu trebuie subestimate. Victima poate cadea in ^prapastie, sau sa fie ingropata adinc atunci cind este surprinsa intr-o ^capcana (vale ingusta). Majoritea victimelor sunt din randul ^alpinistilor, prinsi in avalanse naturale care se rup deasupra, in special ^primavara.
Avalansa de gheata
Blocurile de gheata in cadere, supraincarca straturile de zapada, declansand avalanse. Cu precadere in muntii mari, avalansele de gheata pot fi foarte mari si pe distante lungi. Cu toate acestea avalansele de gheata omoara putini oameni in comparatie cu cele in placi. Sunt declansate in cele mai multe cazuri natural. In consecinta victimele sunt alpinisti care se intampla sa fie la locul si timpul nepotrivit. Trebuie evitata calatoria pe si sub caderile de gheata. Cind alegi sa mergi pe sub ele, fa-o rapid. Cu riscul de a fi prea evident, niciodata nu se campeaza sub caderile de gheata. Chiar si pe timp de noapte, sau ceata, trebuie folosit GPS sau busola pentru a alege locul de campat.
Cornisele
Cornisele au un obicei urat de a se rupe mult mai departe decat te astepti. Cu atat mai mult cu cat, atunci cand ajungi pe o creasta sau virf esti atras de frumusetea peisajului. Desi se simte ca teren solid, de multe ori sub noi e doar aer. Ca si regula niciodata nu se paseste pe o margine fara a fi asigurat in coarda.
Avalansele ude
Apar atunci cind soarele, ploaia sau vinturi calde permit apei sa se infiltreze in straturile inferioare. Avalansa uda coboara cu viteza mai redusa, 15 - 30 km/h, insa pe teren accidentat pot cobora cu viteza la fel de mare ca cele in placi. Din cauza ca nu multi sunt in zona cand zapada e uda, acestea fac mai putine victime.
Avalansele de alunecare
Atunci cand apa se infiltreaza pana la pamant, lubrifiind contactul cu zapada. Intregul strat de zapada o ia la vale, precum ghetarii.


References