Memory App
 Building memory bonds

Avalanse   >   Introducere   >   Tipuri de avalanse
Avalansele in placi (uscate, de vant)

Acest tip de avalansa e raspunzator pentru uciderea majoritatii victimelor. O placa aluneca ca un grup unitar pe stratul de dedesupt, ca o revista care aluneca pe masa. O zona tipica de avalansa in placi (in US) are 60 cm adancime si 60 m latime. Ajunge la 30 km / ora in primele 3 secunde, dupa care accelereaza rapid la 130 km/h. Legaturile care tin placa in loc se fractureaza cu o viteza de 350 km/h. Avalansa e declansata atunci cind greutatea stratului superior rupe stratul slab. Intreaga placa aluneca pe stratul de baza. Declansatorii naturali pot fi: vantul puternic, zapada in exces, ploaia, cornisele, soarele, caderile de gheata. De remarcat ca placa nu trebuie sa fie neaparat dura, e suficient sa fie relativ mai intarita decat stratul inferior.

Avalansa cu zapada neconsolidata (pufoasa)

Acestea pleaca de obicei dintr-un punct, apoi se raspira intr-un evantai. Putini oameni sunt ucisi de astfel de avalanse. Sunt relativ mici, si de obicei se fractureaza sub tine, nu deasupra. Totusi nu trebuie subestimate. Victima poate cadea in prapastie, sau sa fie ingropata adinc atunci cind este surprinsa intr-o capcana (vale ingusta). Majoritea victimelor sunt din randul alpinistilor, prinsi in avalanse naturale care se rup deasupra, in special primavara.

Cornisele

Cornisele au un obicei urat de a se rupe mult mai departe decat te astepti. Desi se simte ca teren solid, de multe ori sub noi e doar aer. Ca si regula niciodata nu se paseste pe o margine fara a fi asigurat in coarda.

Avalansele ude

Apar atunci cind soarele, ploaia sau vinturi calde permit apei sa se infiltreze in straturile inferioare. Avalansa uda coboara cu viteza mai redusa, 15 - 30 km/h, insa pe teren accidentat pot cobora cu viteza la fel de mare ca cele in placi. Din cauza ca putini oameni sunt in zona cand zapada e uda, acestea fac mai putine victime.

Avalansele de alunecare

Atunci cand apa se infiltreaza pana la pamant, lubrifiind contactul cu zapada. Intregul strat de zapada o ia la vale, precum ghetarii. avalanche.org/avalanche-encyclopedia/avalanche

Comentarii

Comments ...

Atentionare! Informatiile de pe acest site pot fi sumare, inexacte sau chiar total gresite. Alpinismul este un sport periculos. Informatiile teoretice nu pot inlocui instruirea practica in compania unui ghid profesionist. Fiecare este responsabil pentru deciziile luate pe munte.

19 / 43  
Care avalanse sunt cele mai periculoase?