Memory App
 Building memory bonds

Avalanse   >   Introducere   >   Mituri despre avalanse
Zgomotul declanseaza avalansa (fals)

Sunt foarte rare cazuri in care avalansa a fost declansata de elicoptere, in conditii extrem de instabile, insa datorita miscarii aerului produs de elice, nu zgomotului. Chiar si cu explozibilul, nu zgomotul declanseaza avalansa, ci unda de soc. In 93% din cazuri (in US), avalansa e provocata de greutatea victimei, sau a cuiva din grupul victimei.

Avalansa e generata de zapada neconsolidata care aluneca la vale (fals)

Zapada neconsolidata produce doar un tip de avalansa (sluffs), care face putine victime. Cind vorbim de avalanse, ne referim la zapada consolidata, unde zapada se sparge si aluneca in placi.

Avalansa loveste din senin (fals)

Traznetul loveste din senin. In cazul avalanselor naturale exista semnale clare de instabilitate. Marea majoritatea a oamenilor mor in avalanse declansate de ei.

Daca vezi avalansa venind, fugi din calea ei (fals)

O avalansa medie are viteza intre 60-120 km/ora. In plus avalansele declansate natural, ce vin de sus, fac putine victime.

Cind esti ingropat, scuipa pentru a simti care e partea de sus (fals)

Nu conteaza in care parte e susul, nu te poti dezgropa. Imediat ce avalansa se opreste esti zidit in zapada, ca in ciment.

Toti expertii in avalanse sunt morti (fals)

Doar 1.5% din victime (in US) sunt experti in avalanse.

Comentarii

Comments ...

Atentionare! Informatiile de pe acest site pot fi sumare, inexacte sau chiar total gresite. Alpinismul este un sport periculos. Informatiile teoretice nu pot inlocui instruirea practica in compania unui ghid profesionist. Fiecare este responsabil pentru deciziile luate pe munte.

58 / 73  
Avalansa loveste din senin?