Expert Refresh

Victimele avalanselor

1) Resturile de zapada din avalansa contin

2) Victimele unei avalanse se asfixiaza
3) Care este limita de timp dupa care sansele scad dramatic?Dioxidul de carbon
Resturile de zapada rezultate dintr-o avalansa contin 70% aer. Victimele se asfixiaza cu propriul dioxid de carbon si nu din lipsa de oxigen. In jurul fetei, datorita condensatiei, se formeaza o masca de gheata care accelereaza si mai mult cresterea nivelului de dioxid de carbon.
Cat timp?
Statisticile europene arata ca 95% din victimele complet ingropate poate fi readuse la viata, daca sunt dezgropate in primele 15 minute. Procentul scade dramatic la 25% dupa 35 de minute. Se condisera ca procentul de 25% a avut la dispozitie probabil o bula de aer care i-a ajutat sa reziste mai mult. Majoritatea datelor arata ca victimele mor in primele 25 minute, insa deteriorarea creierului incepe sa se faca simtita chiar si dupa primele 10 minute. Sunt cunoscute cazuri de persoane lesinate chiar si dupa 5 minute.
Marketingul
Daca alegem o revista dintr-un sport de iarna (ski, snowboard, alpinism, snowmobil) vom vedea imagini cu atletii de elita in zone inaccesibile, la limita posibila a sportului lor, mereu in zone cu pericol de avalanse. Si niciodata carand lopeti, DVA, sau sapand in zapada pentru a vedea structura stratului.
Profilul victimelor
Aproape toate victimele avalanselor sportivi amatori, barbati (93%), foarte priceputi in sportul lor, in forma, educati, din clasa de mijloc si intre 18 si 40 de ani.
Cunostintele despre avalanse
Desi majoritatea victimelor sunt foarte pricepute in sportul lor, cunostintele in ce priveste avalansele sunt cu mult in urma. Nu e clar de ce, insa atunci cind vine vorba de avalanse, oamenii invariabil isi supraestimeaza competentele.


References