Memory App
 Building memory bonds
Avalanse   >   Introducere   >   Victimele avalanselor20 / 26

Dioxidul de carbon

Resturile de zapada rezultate dintr-o avalansa contin 70% aer. Victimele se asfixiaza cu propriul dioxid de carbon si nu din lipsa de oxigen. In jurul fetei, datorita condensatiei, se formeaza o masca de gheata.

Cat timp?

Statisticile europene arata ca 95% din victimele complet ingropate poate fi readuse la viata, daca sunt dezgropate in primele 15 minute. Procentul scade dramatic la 25% dupa 35 de minute.

Marketingul

Vedem des imagini cu atletii de elita in zone inaccesibile, la limita posibila a sportului lor, mereu in zone cu pericol de avalanse. Si niciodata carand lopeti, DVA, sau sapand in zapada pentru a vedea structura stratului.

Profilul victimelor

Aproape toate victimele avalanselor sunt sportivi amatori, barbati (93%), foarte priceputi in sportul lor, in forma, educati, din clasa de mijloc si intre 18 si 40 de ani.

Cunostintele despre avalanse

Desi majoritatea victimelor sunt foarte pricepute in sportul lor, cunostintele in ce priveste avalansele sunt cu mult in urma. Nu e clar de ce, insa atunci cind vine vorba de avalanse, oamenii invariabil isi supraestimeaza competentele.

Atentionare! Alpinismul este un sport periculos. Informatiile teoretice nu pot inlocui instruirea practica. Fiecare este responsabil pentru deciziile luate pe munte.