Memory App
 Building memory bonds
Catarare   >   Regrupari   >   Rapelul41 / 38

Nodul de legare a corzilor

Corzilor le place sa se incurce in orice le iese in cale (crengute, tufisuri, fisuri, colturi). De acceea este recomandat ca nodul sa fie cat mai mic. Corzile se leaga cu nodul simplu, lungimea pana la capete trebuie sa fie de cel putin 30 cm.

Nod la capete

Cele mai frecvent accidente in cazul rapului apar atunci cand ajungi la capetele corzilor. Pentru a elimina acest risc, se face un nod pe fiecare coarda. Legarea impreuna a corzilor le poate imbarliga pe masura ce cobori. Aminteste-ti sa strigi de fiecare data "coarda" (rope) ca avertizment, acordand timp celor de jos sa se indeparteze!

Caderile de pietre

In zilele vantoase, sau daca sunt prea multe obstacole, corzile nu se arunca, sunt coborate pastrandu-le in bucle pe ham. Caderile de pietre sunt un risc constant la catarat, insa sansele de a fi lovit sunt destul de mici. La rapel, totusi, cauza posibilelor caderi de pietre (coarda) e aproape mereu deasupra ta. Riscul e cel mai mare atunci cind ajungi pe pamant si coarda se elibereaza de greutatea ta. Pe masura ce cobori, este bine sa verifici daca exista pietre instabile pe directia corzii, si sa cureti terenul. Fi atent ca dedesupt sa nu fie nimeni!

Corzile nu ajung pe pamant

Daca consideri ca corzile nu vor ajunge pe pamant este important sa actionezi cat mai repede. Nu astepta sa ajungi la 5m de pamant, atarnand in spatiu. Daca sunt foarte aproape, dar nu ajung pe pamant, poti considera ca alungirea corzii va compensa. Cu timpul insa o coarda isi pierde din elongatie si la fel la sfarsitul zilei, dupa mai multe rapeluri consecutive. Ca de obicei, alege in functie de circumstante.

Rucsac greu

Daca la rapel ai in spate un rucsac greu, este indicat sa-l atarni de bucla de rapel pentru a nu-ti obosi muschii abdominali.
Atentionare! Alpinismul este un sport periculos. Informatiile teoretice nu pot inlocui instruirea practica. Fiecare este responsabil pentru deciziile luate pe munte.