Memory Refresh
CatarareRapelul

Nod la capete

Corzilor le place sa se incurce in orice le iese in cale (crengute, tufisuri, fisuri, colturi). In plus cele mai frecvent accidente in cazul rapului apar atunci cand ajungi la capetele corzilor. Pentru a elimina aceste doua riscuri, se face un nod pe fiecare coarda. Legarea impreuna a corzilor le poate imbarliga pe masura ce cobori. Aminteste-ti sa strigi de fiecare data "coarda" (rope) ca avertizment, acordand timp celor de jos sa se indeparteze!

Nodul de legare a corzilor

Corzile se leaga cu nodul simplu, lungimea pana la capete trebuie sa fie de cel putin 30 cm.

Caderile de pietre

In zilele vantoase, sau daca sunt prea multe obstacole, corzile nu se arunca, sunt coborate pastrandu-le in bucle pe ham. Caderile de pietre sunt un risc constant la catarat, insa sansele de a fi lovit sunt destul de mici. La rapel, totusi, cauza posibilelor caderi de pietre (coarda) e aproape mereu deasupra ta. Riscul e cel mai mare atunci cind ajungi pe pamant si coarda se elibereaza de greutatea ta. Pe masura ce cobori, este bine sa verifici daca exista pietre instabile pe directia corzii, si sa cureti terenul. Fi atent ca dedesupt sa nu fie nimeni!

Corzile nu ajung pe pamant

Daca consideri ca corzile nu vor ajunge pe pamant este important sa actionezi cat mai repede. Nu astepta sa ajungi la 5m de pamant, atarnand in spatiu. Daca sunt foarte aproape, dar nu ajung pe pamant, poti considera ca alungirea corzii va compensa. Cu timpul insa o coarda isi pierde din elongatie si la fel la sfarsitul zilei, dupa mai multe rapeluri consecutive. Ca de obicei, alege in functie de circumstante.

Rucsac greu

Daca la rapel ai in spate un rucsac greu, este indicat sa-l atarni de bucla de rapel pentru a nu-ti obosi muschii abdominali.

Urcarea pe coarda

Urcare pe coarda, se face cu doua dispozitive care se blocheaza pe coarda. Cel mai ieftin si usor este bucla de cordelina cu nodul prusik. Setarea de baza consta cu nodurile atasate de corda (corzi) la 50 cm unul de altul. Un prusik atasat la ham si unul la bucla de picior. Ascensiunea se face urcand pe picior, tinand bine coarda, in acelasi timp glisind celelalt prusik in sus. Periodic coarda de sub picior se scurteaza, atasandu-se pe ham, pentru a nu ramane expus doar in noduri.
blog.climbingtechnology.com/en/2014/12/rollnlock-pulleyascender-the-essential-multiuse-tool-in-case-of-rescue-reported-by-klettern-12200.html
Atentionare! Alpinismul este un sport periculos. Informatiile teoretice nu pot inlocui instruirea practica. Fiecare este responsabil pentru deciziile luate pe munte.