Memory App
 Building memory bonds

Catarare   >   Cap de coarda   >   Filatul dinamic
Ce este

Prin filatul dinamic o mare parte a energiei de cadere este disipata, factorul de cadere fiind mult redus. Atunci cind se fileaza dinamic nu mai conteaza performantele corzii. Diferentele dintre corzi se estompeaza.

Scopul

Scopul filarii dinamice este de a prelungi timpul in care cataratorul in cadere este oprit. O oprire imediata, brusca poate parea mai putin infricosatoare, insa genereaza forte mult mai mari. Filatul dinamic trebuie evitat atunci cand exista riscul ca partenerul cap de coarda sa se loveasca de praguri sau obstacole.

Asigurarea la baza

Este necesar sa fie asigurata mobilitatea secundului la baza stancii. Chiar si atunci cand exista ratiuni obiective, asigurarea secundului trebuie facuta cu o anumita larghete, care sa-i asigure cat de cat optiunea de filare dinamica. Daca esti cu mult mai usor decat capul de coarda, nu ai prea multe de facut. Mentii coarda strans si astepti sa fi tras spre stanca. Poate parea alarmant, dar e practic cel mai bun filat posibil.

Metode

Filatul dinamic, dupa cum sugereaza si numele, se refera la miscare. Prima oara cind oprim o cadere, tendinta naturala este de a ne pastra pozitia si de a incerca sa oprim caderea cat mai repede cu putinta. Filatul dinamic necesita reinvatarea acestui instinct. In loc sa te opui socului, sa te lasi purtat de el.

Ridicarea

Daca filezi la baza stancii si te astepti ca partenerul sa cada, adopta o postura joasa, cu genunchii indoiti. In clipa cind simti socul, indreapta-te si lasa-te purtat in aer. Aceasta metoda este utila mai ales daca partenerul e aproape de pamant si nu exista prea multa coarda in sistem.

Pasirea

Este important sa ne indreptam spre perete chiar in momentul socului, nu inainte sau dupa. Aceasta permite absorbitia energie si un anumit grad de control, permitand cataratorului sa depaseasca eventualele obstacole (inainte de a fi oprit).

Reverso

Dispozitivele non-blocante permit o anumita alunecare prin ele inainte de franare. In realitate nu e asa de simplu. Metoda consta ca, in momentul socului, sa blocam ambele maini pe coarda si sa fortam controlat trecerea prin dispozitiv a corzii.

Comentarii

Comments ...

Atentionare! Informatiile de pe acest site pot fi sumare, inexacte sau chiar total gresite. Alpinismul este un sport periculos. Informatiile teoretice nu pot inlocui instruirea practica in compania unui ghid profesionist. Fiecare este responsabil pentru deciziile luate pe munte.

40 / 33  
Cind filezi dinamic ...