Memory Refresh
CatararePrima protectie

Prima progectie

Este necesar ca prima protectie sa fie multi-directionala. Sunt nenumarate cazuri de cataratori care au cazut in siguranta in ultima asigurare, doar ca sa vada ca toate celelalte au iesit. Acelasi lucru este valabil si pentru schimbarile de directie. Acolo se vor exercita forte in exterior care pot anula protectia. Plasare unei protectii de schimbare de directie la baza traseului este o idee buna, chiar daca nu pare necesara. Asigura protectiile de mai sus. In plus secundul poate sta mai departe de stanca. In caz de cadere poate alerga in directia opusa (in caz ca exista pericolul lovire a solului).

Prelungirea buclei

La catararea pe mobilie este indicat sa prelungesti bucla cam de fiecare data. Este mai degraba o regula decat o exceptie, chiar daca te costa mai mult timp si efort. Beneficiile se vor vedea mai tarziu, cu o coarda care vine lin, nu freaca, scazind in acelasi timp factorul de cadere.

Screamer

Conform testelor, screamer-ul reduce forta de impact in protectie. In cazul FF 1.0 forta de impact scade cu 15% (de la 6.3 KN -> 4.7 KN) In cazul FF 0.35 forta de impact scade cu 25% (de la 10.1 KN -> 8.7 KN) In consecinta atenuatorul de soc este eficient doar in cazul caderilor cu factor de cadere mic. dmmclimbing.com/Knowledge/May-2015/Carabiner-and-bolt-interaction blackdiamondequipment.com/en/qc-lab-off-axis-tri-axial-carabiner-loading.html blackdiamondequipment.com/en/qc-lab-to-screamer-or-not-to-screamer.html
Atentionare! Alpinismul este un sport periculos. Informatiile teoretice nu pot inlocui instruirea practica. Fiecare este responsabil pentru deciziile luate pe munte.