Memory App
 Building memory bonds
Catarare   >   Protectii-mobile   >   Frenduri7 / 9

Avantaje

Marele avantaj al frendurilor fata de protectiile pasive consta in faptul ca pot fi plasate in fisuri paralele, fara ingustare. In plus un frend poate acoperii mai multe dimensiuni. Cel mai bun plasament se realizeaza totusi atunci cand frendul este deschis pe jumatate.

Rezistena pasiva

Frendurile moderne sunt omologate la rezistenta maxima si in pozitia pasiva, atunci cand sunt deschise la maxim. In practica, frendurile pe un singur ax se vor roti, sarind din fisura. Lucrurile stau un pic mai bine in cazul frendurilor cu ax dublu.

Cum functioneaza

Daca ai folosit vreodata spraitzul in horn, sti deja cum functioneaza frendurile. In spraitz, greutatea ta este trasferata prin picioare spre peretii hornului. Cu cat hornul se largeste cu atat forta exercitata de picioare este mai mare. Pana in punctul in care ajungi in spagat si tehnica nu mai functioneaza. Pe stanca aderenta, precum granitul, folosind espadrile cu cauciuc, pot fi folosite unghiuri mai mici de spagat. Pe stanca mai putin aderenta este necesara o forta mai mare pentru a compensa, plus un unghi mai mare. Frendul functioneaza la fel, forta exercitata in jos este transferata prin lobi spre pereti.

Unghiul de contact

Se scade unghiu de deschidre din 180 apoi se imparte la 2. Diferenta dintre cataratator si frenduri este ca acestea din urma folosesc aluminiu la contactul cu peretii (spre deosebire de cauciucul espadrilelor). Unghiul de contact al frendurilor trebuie sa fie mult mai mic. Astfel, in lumea reala, pe o stanca cu aderenta scazuta (precum calcarul lustruit), sunt necesare frenduri cu unghi mai mic de contact.

Fisurile orizontale

In astfel de fisuri, fabricantul recomanda ca lobii mari sa fie plasati in partea de jos. Daca totusi nu este asigurat contactul stancii cu toti cei 4 lobi, este recomandata rasucirea cu lobii mici in jos.

Deplasarea

Un plasament ratat se datoreaza de multe ori fenomenului de deplasare in fisura, existand riscul ca lobii sa se deschida complet. O solutie consta in plasarea frienduluil cat mai spre interior, pentru a nu avea loc de deplasare. Prelungirea buclei elimina riscul ca miscarea corzii sa miste si frendul.

Micro-frendurile

Ofera putina marja de eroare in ce priveste amplasamentul si calitatea stancii. De multe ori sunt folosite doar pentru catarare artificiala.

Testare

Daca la smucituri concomitente frendul se misca, plasamentul nu e bun. La fel daca la miscarea usoara a buclei frendul se deplaseaza, plasamentul nu e bun.

Frend intepenit

Daca sunt blocate in fisura, si tragaciul nu mai ajuta, este util sa folosim nuttool-ul pentru a degaja individual fiecare lob.

Atentionare! Alpinismul este un sport periculos. Informatiile teoretice nu pot inlocui instruirea practica. Fiecare este responsabil pentru deciziile luate pe munte.