Minte 9 .com
Alpinism
 
Avantaje

Au un mare avantaj fata de protectiile pasive. Pot fi plasate in fisuri paralele, fara ingustare. In plus un frend poate acoperii mai multe dimensiuni. Avem plasament bun atunci cand frendul este deschis pe jumatate. (1/8)

Rezistena pasiva

Frendurile moderne sunt omologate la rezistenta maxima si in pozitia pasiva. Adica, atunci cand sunt deschise la maxim. In practica, frendurile pe un singur ax se vor roti, sarind din fisura. Lucrurile stau un pic mai bine in cazul frendurilor cu ax dublu. (2/8)

Cum functioneaza

Daca ai folosit vreodata spraitzul in horn, sti deja cum functioneaza frendurile. In spraitz, greutatea ta este trasferata prin picioare spre peretii hornului. Cu cat hornul se largeste cu atat forta exercitata de picioare este mai mare. Pana in punctul in care ajungi in spagat si tehnica nu mai functioneaza. Pe stanca aderenta, precum granitul, pot fi folosite unghiuri mai mici de spagat. Pe stanca mai putin aderenta este necesara o forta (unghi) mai mare. Frendul functioneaza la fel, forta exercitata in jos este transferata prin lobi spre pereti. (3/8)

Unghiul de contact

Se scade unghiu de deschidre din 180 apoi se imparte la 2. Diferenta dintre cataratator si frenduri este ca acestea din urma folosesc aluminiu. Unghiul de contact al frendurilor trebuie sa fie mult mai mic. In lumea reala, avem stanca cu aderenta scazuta (precum calcarul lustruit). Aici sunt necesare frenduri cu unghi mai mic de contact. (4/8)

Fisurile orizontale

In astfel de fisuri, fabricantul recomanda ca lobii mari sa fie plasati in partea de jos. Este totusi necesare sa asiguram contactul stancii cu toti cei 4 lobi. In caz contrar, este recomandata rasucirea cu lobii mici in jos. (5/8)

Deplasarea

Un plasament ratat se datoreaza de multe ori fenomenului de deplasare in fisura. In astfel de cazuri, existand riscul ca lobii sa se deschida complet. O solutie consta in plasarea frienduluil cat mai spre interior, pentru a evita deplasarea. Prelungirea buclei elimina riscul ca miscarea corzii sa miste si frendul. (6/8)

Micro frendurile

Ofera putina marja de eroare in ce priveste amplasamentul si calitatea stancii. De multe ori sunt folosite doar pentru catarare artificiala sau ghidare coarda. (7/8)

Testare

Daca la smucituri concomitente frendul se misca, plasamentul nu e bun. La fel daca la miscarea usoara a buclei frendul se deplaseaza. Uneori se pot blocate in fisura, si tragaciul nu mai ajuta. Se poate folosi extractorul de nuci pentru a degaja individual fiecare lob.
Questions


   


Top referinte > Catarare
Categorii principale > Alpinism

🔔
8


Frenduri