Memory App
 Building memory bonds
Catarare   >   Protectii-mobile   >   Plasarea nucilor13 / 23

Practica

Indemanarea de a plasa repede si sigur o nuca necesita multa practica. Obiectul consta in a fi capabil sa alegi cel mai bun plasament, sa estimezi marimea corespunzatoare si sa fixezi rapid nuca fara a fi nevoie de alte reglaje si reveniri.

Directia de incarcare

Este importat sa fixezi nuca pe directia cea mai probabila de incarcare (in cazul unei caderi). Bunul simt ne spune ca directia de incarcare este in jos. In realitate insa o cadere va tranctiona nuca spre exterior. Ca o regula aproximativa incearca sa fixezi nuca la un unghi de 20 de grade fata de stanca. In peretii mai inclinati acest unghi trebuie marit, iar pe fata cazuta din contra, micsorat.

Blocarea

O nuca plasata corect trebuie blocata gradat. Prima tragere trebuie sa fie blanda, altfel, daca nuca sare, risti sa cazi. Mergi gradat pana cand esti sigur ca plasamentul e bun, dupa care o poti bloca cu o tragere hotarata. Secundul te va injura, insa e singura ta ocazie de a testa plasamentul. E de preferat decat sa vezi cum nucile tale sar si aluneca in jos pe coarda.

Nuci intepenite

Uneori vei fi nevoit sa lasi in urma nuci intepenite, insa trebuie sa fi constient de problemele pe care le poate provoca celor care vin dupa tine. Ei vor trebuie sa evite pe cat posibil sa o folosesca (in timp plasamentul si stanca se degradeaza). In plus ocupi un loc bun de protectie sau priza.

Atentionare! Alpinismul este un sport periculos. Informatiile teoretice nu pot inlocui instruirea practica. Fiecare este responsabil pentru deciziile luate pe munte.