Memory App
 Building memory bonds
Catarare   >   Echipament   >   Semicorzile91 / 68

Semicorzile

Au avantajul ca reduc frecarile si fortele la nivelul protectiei. Ofera posibilitatea unor rapeluri mai lungi. Esti mai protejat impotriva caderilor de pietre care pot taia coarda. In plus alternand corzile esti mai protejat cind asiguri, fata de cazul cu o singura coarda. O coarda este foarte vulnerabila cind trece peste margini ascutite, mai ales daca este insotita de o frecare laterala.

Asigurarea prin bucle

Semicorzile pot fi folosite ca si corzi gemene, insa doar pentru prima protectie (sau primele protectii). Alternarea metodelor, odata ambele, apoi separat si din nou impreuna nu este recomandata. In cazul unei caderi una din corzi se va derula mai rapid si exista riscul deteriorarii semicorzilor, prin frecare una de cealalta.

Testare

Semicorzile sunt testate folosind o masa de 55 kg (la 5 caderi), corzile gemene sunt testate impreuna, folosind o masa de 80 kg (12 caderi). Forta de impact la cadere este aceiasi indiferent daca se asigura o semicoarda sau amandoua prin aceiasi bucla.

Prima bucla

Pe cat posibil e de preferat sa asiguri ambele semicorzi in prima bucla. In cazul cand asiguri doar una, capacitatea de franare a secundului scade (8.5 mm grosime, fata de 10 mm o coarda simpla). Ca de obicei cea mai sigura metoda e sa nu cazi in prima bucla.

Alternarea

Este de preferat sa alternezi cat mai des asigurarea prin semicorzi, o data cu una apoi cu cealalta. Ele nu sunt construite pentru folosirea ca si coarda simpla, iar daca asiguri distanta mare doar printr-una, e ca si cum ai folosi-o in sistem coarda simpla.

Atentionare! Alpinismul este un sport periculos. Informatiile teoretice nu pot inlocui instruirea practica. Fiecare este responsabil pentru deciziile luate pe munte.