Minte 9 .com
Alpinism
 
Solid

Stanca trebuie sa fie solida. Fiecare protectie in parte trebuie sa reziste tuturor solicitarilor care pot aparea. (1/5)

Redundant

Regruparea trebuie sa fie formata din cel putin 2 ancore, in cazul trad chiar 3. Redundanta este anulata daca toate protectiile sunt plasate in aceeasi fisura. (2/5)

Egalizat

Solicitarile aparute trebuie sa actioneze in mod egal pe toate asigurarile. Unghiul dintre bratele regruparii trebuie sa fie cat mai mic (ideal sub 60 de grade) (3/5)

Non-Extensie

Daca o protectie cedeaza, punctul central de asigurare trebuie sa nu se deplaseze. (4/5)

Tractionare

Daca capul de coarda a plasat prima protectie si cade inainte sa o plaseze pe a doua, factorul de cadere poate fi semnificativ. Secundul v-a fi tras in sus (chiar daca nu este cu mult mai usor). Pentru regrupari realizate doar cu protectii pasive (nuci, hexuri, tricam), e posibil ca intreaga regrupare sa fie smulsa. Este importanta plasare cel putin a unei protectii multi-directionale atunci cand dupa plecarea din regrupare urmeaza pasi dificili. Daca acest lucru nu este posibil (lipsa plasament, lipsa echipament) e de luat in calcul retragerea din traseu, sau refacerea regruparii undeva mai jos.
Questions


   


Top referinte > Catarare
Categorii principale > Alpinism