Memory App
 Building memory bonds
Catarare   >   Tehnici-de-catarare   >   Balans28 / 38

Balans

Cand te muti pe prizele de picior, mai ales in surplomba, esti tentat sa tragi tare de prizele de maini. E foarte ineficient si vei avea probleme imediat ce prizele de maini nu mai sunt suficient de bune. Cand te misti pe perete, trebuie sa transferi greutatea care a fost distribuita pe ambele picioare direct deasupra celui care nu se misca. Doar atunci poti sa eliberezi piciorul si sa-l muti pe priza urmatoare. Cu cat picioarele sunt mai departate, cu atat este mai greu sa eliberezi unul din picioare. Intelegerea si exersarea acestui tip de balans este inestimabila. Daca poti ramane in echilibru doar mutand greutatea de pe un picior pe altul, orice priza de mana care iti iese in cale e un lux. Exceptand surplomba, prizele de maini trebuie folosite doar pentru balans si pentru repozitionare (nu pentru tragere).

Prize mari de picior

Cand ai la dispozitie prize mari de picior, aseaza-l confortabil pe margine nu spre interior. Chiar daca pare mai nesigur, cu cat piciorul este mai spre exterior, cu atat mai mai putin abrupt vei simti inclinarea peretelui. Va fi mai usor sa-ti transferi greutatea pe picioare.

Atentionare! Alpinismul este un sport periculos. Informatiile teoretice nu pot inlocui instruirea practica. Fiecare este responsabil pentru deciziile luate pe munte.