ALPINISM

  MINTE9
REMEMBERS
Prima protectie

Este necesar ca prima protectie sa fie multi-directionala. Sunt nenumarate cazuri de cataratori care au cazut aproape de regrupare in ultima asigurare. Privind in jos, au vazut ca toate celelalte protectii au iesit, asemenea unui fermoar.

Schimbari de directie

Protectie multi-directionale sunt necesare si la schimbarile de directie. Acolo se vor exercita forte in exterior care pot anula protectia.

Baza traseului

Plasare unei protectii de schimbare de directie la baza traseului este o idee buna. Chiar daca nu pare necesara, asigura protectiile de mai sus. In plus secundul poate sta mai departe de stanca.

Factorul de cadere

Pentru a micsora FF, este indicat ca prima bucla sa fie din nylon (nu dyneema). Pe masura ce urci si asiguri alte bucle, adaugand coarda in sistem, acest lucru devine irelevant.

Prelungirea buclei

La catararea pe mobilie este indicat sa prelungesti bucla cam de fiecare data. Este mai degraba o regula decat o exceptie, chiar daca te costa mai mult timp si efort. Beneficiile se vor vedea mai tarziu, cu o coarda care vine lin, nu freaca.

Screamer

In cazul FF 1.0 forta de impact scade cu 15% (de la 6.3 KN -> 4.7 KN) In cazul FF 0.35 forta de impact scade cu 25% (de la 10.1 KN -> 8.7 KN) In consecinta atenuatorul de soc este eficient doar in cazul caderilor cu FF mic.

Questions    
Plasament corect
        A B C D E F
🔔
1/3