minte9
LearnRememberMuscatura de vipera

Se evita miscarile inutile, victima trebuie linistita si intinsa pe spate. Pe cat posibil membrul muscat trebuie asezat sub nivelul inimii.

Spalare

Zona muscaturii se spala cu apa oxigenata, sau apa si sapun. Administrati pacientului o aspirina. Se stoarce rana prin masare (pentru a scoate o parte din venin).

De evitat

NU se fac incizii in zona muscaturii. NU se foloseste gura pentru aspirarea veninului (te poti otravi singur). NU se foloseste garoul oricum, veninul cu concentratie mare va distruge celulele. NU se prinde sarpele (serul din spitale e valabil pentru toti serpii de la noi). NU se bea alcool si nu se mananca.

Simptome

Varsaturi, ameteli, tulburari de vedere, transpiratii reci, sete mare. Moartea poate surveni la 5 ore de la muscatura.

Muscatura

Initial este putin dureroasa, marcata de 2 intepaturi mici la distanta de 1 cm. Dupa un timp intepatura devine dureroasa, tumefiata. Pielea devine albastru-rosiatica.

Veninul

Serpii tineri sunt mai periculosi (pentru ca nu-si pot doza veninul). In functie de cum simte pericolul, sarpele poate lasa putin venini, sau chiar deloc. Statisticile arata ca in 2/3 din cazuri sarpele nu lasa venin deloc. Muscatura trebuie tratata ca un caz grav (indiferent de sarpele care ne-a muscat).

Perioada

Pot fi intalnite in perioda martie - septembrie. Prudenta sporita in lunile martie - aprilie (perioada de imperechere).

Provocate

Nu ataca decat atunci din sunt provocate sau surprinse. Au nevoie de venin pentru a vana, si simt instinctiv ca pot fi ucise.

Pantaloni

Umblati in pantaloni lungi. Folositi un bat lung pentru a indeparta la nevoie sarpele.

Vibratii

Daca observati un sarpe langa voi, ramaneti nemiscati, in general se indeparteaza. Nu percep bine sunetele si imaginile insa simt foarte bine vibratiile.


  Last update: 102 days ago