minte9
LearnRememberAccidente / Teren Usor


Teren usor

Sa aluneci 10 metri pe un jgheab cu inclinare mica nu pare prea infricosator. Este insa mai periculos decat caderea cap de coarda in surplomba.

Coarda

Multa lume evita sa foloseasca coarda pentru portiunile de catarare usoara. Totusi, siguranta marita permite uneori cataratorilor sa catere mai rapid.

Apropierea

Apropiere sau retragerea sunt la fel de importante ca si studiul traseului in sine. Este importanta informarea despre lungimilor de coarda "usoare", la fel ca cele "grele".

Hamul

Nu astepta pana cand ajungi pe o margine expusa pentru a te echipa. Pastreaza tot timpul hamul pe tine, chiar si la coborare.

Ancore insuficiente

Daca nu ai suficiente ancore in sistem pentru a oprii o cadere, nu folosi coarda. In astfel de cazuri coarda mai degraba adauga la potentialele pericole.

Metoda rapida

Ghizi folosesc "short-roping" pentru a-si asigura clientii pe portiunile periculoase. Aceste portiuni sunt suficient de usoare pentru a nu justifica instalarea unor regrupari.

Nerecomandata

Short-roping este rareori potrivita pentru cataratorii recreationali. Chiar si ghizii profesionisti o folosesc mai des decat ar trebui.


Last update: 100 days ago