Alpinism  /  Catarare

  minte9
LearnRemember
R Q

Teren usor

4 p12 Sa aluneci 10 metri pe un jgheab cu inclinare mica nu pare prea infricosator. Este insa mai periculos decat caderea cap de coarda in surplomba.

Coarda

4 p15 Multa lume evita sa foloseasca coarda pentru portiunile de catarare usoara. Totusi, siguranta marita permite uneori cataratorilor sa catere mai rapid.

Apropierea

4 p15 Apropiere sau retragerea sunt la fel de importante ca si studiul traseului in sine. Este importanta informarea despre lungimilor de coarda "usoare", la fel ca cele "grele".

Hamul

4 p15 Nu astepta pana cand ajungi pe o margine expusa pentru a te echipa. Pastreaza tot timpul hamul pe tine, chiar si la coborare.

Ancore insuficiente

4 p15 Daca nu ai suficiente ancore in sistem pentru a oprii o cadere, nu folosi coarda. In astfel de cazuri coarda mai degraba adauga la potentialele pericole.

Metoda rapida

4 p16 Ghizi folosesc "short-roping" pentru a-si asigura clientii pe portiunile periculoase. Aceste portiuni sunt suficient de usoare pentru a nu justifica instalarea unor regrupari.

Nerecomandata

4 p15 Short-roping este rareori potrivita pentru cataratorii recreationali. Chiar si ghizii profesionisti o folosesc mai des decat ar trebui.

Questions    
Accidente, Protectii Coborare